Predstavljen zbornik radova o PFF-u i hrvatskom filmu

Ilustracija (M. ANGELINI/arhiva)
Ilustracija (M. ANGELINI/arhiva)

Zbornik radova "60 godina festivala igranoga filma u Puli i hrvatski film" s istoimenoga znanstvenoga skupa održanog 19. siječnja 2013. u organizaciji Odjela za film i kazalište Matice hrvatske u Zagrebu predstavljen je večeras u zagrebačkoj Palači Matice hrvatske.

O zborniku su govorili urednici Nikica Gilić i Zlatko Vidačković, recenzentica Mihaela Majcen Marinić i filmski kritičar Hrvoje Turković.

Po Gilićevim riječima filmologija je u javnosti nedovoljno zastupljena disciplina pa je održani znanstveni skup obogatio znanjima različite naraštaje filmologa.

Mihaela Majcen Marinić smatra da Filmski festival u Puli ostaje potvrda možda jedinoga mjesta pravoga filmskog glamura u Hrvatskoj. "Pula je također velika otvorena pozornica za proučavanje hrvatske kinematografije", rekla je i dodala da je taj filmski festival svojevrsna povijest hrvatskoga igranog filma, ali i filmova iz susjedstva.

Zlatko Vidačković je istaknuo da je skup "60 godina festivala igranoga filma u Puli i hrvatski film" samo prvi u nizu skupova na kojima će se stručnjaci za film baviti temama iz prošlosti i sadašnjosti hrvatske kinematografije.

Turković je radove Dejana Kosanovića iz Beograda i Nikice Gilića ocijenio svojevrsnim prilozima za povijest pulskoga festivala, dok druga izlaganja u zborniku, kako je rekao, raspravljaju o globalnim filmskim trendovima ili se bave pristupom pojedinim filmu.

Zbornik "60 godina festivala igranoga filma u Puli i hrvatski film" (179 str.) objavila je Matica hrvatska, a u njemu su radovi Dejana Kosanovića, Slavena Zečevića, Tomislava Šakića, Krunuslava Lučića, Brune Kragića, Irene Paulus, Nikice Gilića, Nikše Sviličića, Marijana Krivaka i Zlatka Vidačkovića. Na kraju zbornika objavljene su i bilješke o pojedinim autorima tekstova. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter