Predstavljen zbornik o Branku Fucicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Obimni zbornik "Az grišni diak Branko pridivkom Fucic", lani objavljen u Rijeci, nastao povodom desete obljetnice smrti ponajboljeg strucnjaka za glagoljicu i srednjovjekovno zidno slikarstvo, akademika Branka Fucica (1920.-1999.), predstavljen je u srijedu u Pazinskom kolegiju.

Dogadaj je održan i u spomen na desetu obljetnicu smrti dugogodišnjeg ravnatelja Kolegija i dugogodišnjeg Fuciceva suradnika mons. Antuna Heka.

Knjiga s cak 60 radova strucnjaka i znanstvenika na više od 800 stranica govori o povjesnicaru umjetnosti koji je višestruko zadužio Istru, a nastala je kao rezultat medunarodnog znanstvenog skupa koji je prije tri godine održan u Malinskoj.

Velebno izdanje objavili su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Institut za povijest umjetnosti, Katolicki bogoslovni fakultet Sveucilišta u Zagrebu, Staroslavenski institut, Sveucilišna knjižnica Rijeka i Opcina Malinska-Dubašnica.

Akademik Josip Bratulic podsjetio je na golemi Fucicev opus i brojna otkrica kojima je afirmirao razvijenu istarsku seosku sredinu srednjeg i novog vijeka s freskama, crkvenim kodeksima i glagoljaškim školama kao kulturni fenomen najvišeg ranga.

Fucic je dokazao da su Hrvati sa svojom kulturom i pismenošcu na podrucju Istre od davnina, a ne kako su neki htjeli prikazati od 16. stoljeca, rekao je Bratulic opisavši Fucica kao originalnog i vrlo društvenog covjeka koji je zracio optimizmom i voljom te istaknuvši njegov veliki talent koji je nadogradio stalnim radom.

Pjesnikinja i kroatistica Evelina Rudan Kapec smatra pak da je Fucicev rad utjecao na istarski identitet na nacin da je Istra od sirotice postala krasotica.

Na samom je kraju jednoipolsatnog predstavljanja urednik zbornika Tomislav Galovic iz Zavoda za hrvatsku povijest zagrebackog Filozofskog fakulteta urucio zbornik poreckom i pulskom biskupu Ivanu Milovanu i ravnatelju Pazinskog kolegija Ivici Kordicu, koji je za Fucica kazao da je osobit znanstvenik koji je znao uživati u životu.


Podijeli: Facebook Twiter