Predstavljen rječnik rovinjskog dijalekta

(N. O. RADIĆ)
(N. O. RADIĆ)

U prepunom rovinjskom Multimedijalnom centru održana je prezentacija rječnika rovinjskog dijalekta "Talijanski jezik - Rovinjski dijalekt", koji je više od dvadeset godina sastavljao autor Libero Benussi.

Rječnik je izdala rovinjska Zajednica Talijana "Pino Budicin" uz pomoć Ministarstva vanjskih poslova Republike Italije putem Talijanske unije i uz potporu Famije ruvignese iz Trsta i Associazione Nazionale Venezia Giulia e Dalmazia - Odbor Rim .

Sadrži više od 15.500 pojmova iz talijanskog književnog jezika sa značenjima na rovinjskom dijalektu i nesumnjivo predstavlja izniman doprinos očuvanja rovinjskog jezika i kulture. Rječnik se sastoji iz tri dijela, a autoru je kao polazište i baza poslužio "Rječnik rovinjskog dijalekta" Giovannija i Antonija Pellizzera, tiskan 1992. godine.

Na prezentaciji, koju je vodila Maria Tamburini, voditeljica etnografsko-povijesne i literarne sekcije Zajednice Talijana, govorio je i profesor Franco Crevatin, docent lingvistike pri Tršćanskom sveučilištu, ujedno i autor predgovora rječnika, koji je u svom izlaganju naglasak dao na nastanku rovinjskog idioma.

Povjesničar i dogradonačelnik Rovinja, Marino Budicin u svojoj je uvodnoj riječi istaknuo važnost očuvanja baštine i tradicije, poglavito jezika.

Prezentaciju rječnika rovinjskog dijalekta svojim su nastupima uveličali mnogi, a sam se autor Libero Benussi zahvalio svima koji su mu pomogli u iznalaženju riječi ili u interpretaciji njihovog značenja. Valja istaknuti i da je rječnik tiskan u tri tisuće primjeraka i bit će besplatno distribuiran. (N. O. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter