Predstavljen rjecnik puležanskog dijalekta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najnovija izdanja rovinjskoga Centra za povijesna istraživanja predstavljena su u petak u pulskoj Zajednici Talijana. Najviše je pažnje publike izazvalo predstavljanje rjecnika puležanskoga dijalekta "Dizionario del dialetto di Pola", ciji su autori Giuseppe Orbanich i Barbara Buršic Giudici.

"Iznimno smo zadovoljni da smo u suradnji sa znanstvenom udrugom Mediteran te uz pomoc Talijanske unije i tršcanskog Narodnog sveucilišta uspjeli privesti kraju ovaj vrijedan projekt. Na 324 stranice rjecnik donosi oko 6.000 izraza uz predgovor Žarka Muljacica, uvod Barbare Buršic Giudici i tekst Giuseppea Orbanicha o tome kako je rjecnik nastao.

Tu su i konjugacije glagola htjeti i biti na puležanskome dijalektu. Objavljeni su i toponimi, imena zgrada te termini povezani s umjetnošcu i raznim zanimanjima, biljkama, hranom vezanom za pulsko podrucje", prilikom predstavljanja kazao je Marino Budicin.

Giuseppe Orbanich napomenuo je da bi bilo potrebno pri Zajednici Talijana organizirati tecajeve puležanskoga govora da on ne bi izumro.

O izdanju rovinjskoga Centra za povijesna istraživanja "Quaderni" govorila je njegova urednica Orietta Moscarda Oblak, a publikaciju "La Ricerca" predstavio je Nicolo' Sponza.

Silvano Zilli govorio je o 16. broju publikacije "Ricerche sociali", koja na 175 stranica donosi šest originalnih znanstvenih eseja.

Predstavljanja je moderirala Claudia Milotti, predsjednica Skupštine pulske Zajednice Talijana, a za glazbeni intermezzo pobrinuo se muški zbor KUD-a "Lino Mariani" predvoden maestrom Edijem Svichom i uz glasovirsku pratnju Branka Okmace.


Podijeli: Facebook Twiter