Predstavljen rad Dramskog studija INK-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Želja nam je predstaviti rad Dramskog studija Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula i dati mu jednaku težinu kao i svim našim projektima jer nas sljedecih mjeseci ocekuje bogat rad i u produkcijskom smislu. Jedan od tih projekata je i ponovno postavljanje na scenu edukativne predstave "Putovima Glagoljaša" Samante Milotic Bancic, redateljice i autorice teksta, koja je prvi put igrala 2006. godine. Ovu scensku igru o glagoljici i povijesti Istre sada ce postaviti druga generacija polaznika našeg dramskog studija", kazala je Gordana Jeromela Kaic, ravnateljica INK-a, na konferenciji za novinare.

Aleksandar Bancic, voditelj Dramskog studija i umjetnicki ravnatelj Medunarodnog kazališnog festivala mladih, napomenuo je da Dramski studio broji 97 clanova (od ucenika prvih razreda osnovne škole do studenata) podijeljenih u sedam zasebnih grupa.

- Aktivnosti nas edukatora krecu od onih osnovnih koje nazivamo dramski laboratorij do svih segmenata koji cine kazališni život - od scenskog pokreta, preko dramaturgije sve do režije. Naši polaznici, posebice maturanti i studenti, slušaju i predavanja o teoriji i povijesti kazališta koje vodi Sandro Siljan, kazao je Bancic. Naglasio je i da su što se tice forum kazališta trenutno aktualna dva projekta.

Prvi se tice problema koji tište Puljane koji ce u formi forum kazališta postaviti naši stariji polaznici, a naziv te predstave koja ce igrati 16. ožujka na dan kazališta potlacenih je "U ocekivanju akcije". Drugi projekt koji ce biti predstavljen u travnju ukljucuje srednjoškolke iz svih gradova Istre u suradnji sa Sigurnom kucom, a tema te predstave bit ce što znaci biti tinejdžerica danas.

Marijana Peršic, takoder voditeljica u Dramskom studiju, govorila je o ostalim projektima.

- Mlada grupa priprema predstavu na tekstu Sanje Pilic "Fora je biti faca, zar ne" koji je dramaturški obradio polaznik dramskog studija Patrik Lazic. Starija grupa koju sacinjavaju ucenici 2. i 3. razreda srednje škole i studenti priprema predstavu na tekst Bertolda Brechta "Zaustavljiv uspon Artura Uia" koji su trebali i prevesti buduci da nema hrvatskog prijevoda. To je jako važno jer na taj nacin polaznici sudjeluju u svim fazama nastanka kazališne predstave, kazala je Peršic.

Andrea Gotovina, voditeljica radionica scenskog pokreta, napomenula je da radi s dvije grupe; mladu sacinjavaju tinejdžeri od 14 do 16 godina, a stariju studenti.

- Radionice scenskog pokreta održavaju se vec tri godine, a polaznici na njima uce vokabular pokreta na sceni. Svake godine uce nešto novo, a prve smo dvije radili na odnosima i partneringu bez verbalne komunikacije te na svjesnosti radnje i pokreta tijela u svakom trenutku.

Ove godine radimo na improvizaciji, a buduci da polaznicima ne volim davati gotove primjere, zajedno radimo na istraživanju pokreta. Smatram da su napreci proizišli iz višegodišnjeg rada bili vidljivi na svim našim prezentacijama, a 21. i 22. ožujka ove godine pokazat cemo što smo sve u zadnje tri godine naucili, kazala je Gotovina.

Milotic Bancic govorila je o projektu "Putovima Glagoljaša" i objasnila zašto je uvela preinake u tekst.

- Tekst je izmijenjen zbog više razloga, a uvrstili smo u njega i nova saznanja o povijesti jezika i povijesnim akterima. S druge strane, bilo je važno uvesti i promjene da bi se polaznici prirodnije osjecali na sceni. Predstava je edukativnog karaktera jer kroz scensku igru poducava o glagoljici, povijesti jezika i našoj baštini, kazala je.

Jeromela Kaic je dodala da se nada da ce predstava igrati po Istri te da ce zbog svoje edukativne važnosti duže vrijeme biti na repertoaru INK-a. (Boris VINCEK)

MKFM ce se kandidirati za evropske fondove
Aleksandar Bancic je na konferenciji za novinare predstavio i novi projekt Medunarodnog kazališnog festivala mladih koji ce kulminirati tijekom 17. MKFM-a 2012. godine.
- Radi se o zajednickom projektu skupina kazališta potlacenih iz Pule, Barcelone, Lisabona, Berlina i Edimburgha nazvanom "Together". Projekt je podijeljen u dva dijela. Prvi se odnosi na edukaciju džokera forum kazališta, a drugi ce ukljucivati rad s nekom od marginaliziranih skupina iz maticnih gradova tih skupina. Preliminarni sastanak održat ce se Lisabonu gdje cemo sastaviti projekt i za njega tražiti financiranje putem europskih fondova kao što je program cjeloživotnog ucenja Grudntwig, kazao je Bancic.
Predstave forum kazališta nastale u sklopu tog projekta bit ce predstavljeni na završnici 17. MKFM-a.


Podijeli: Facebook Twiter