Predstavljen Prvi moderni popis stanovništva u Istri

Aleksej Kalc, Dean Krmac, Robert Matijašić, Miroslav Bertoša i Egidio Ivetic (A. KANCELAR)
Aleksej Kalc, Dean Krmac, Robert Matijašić, Miroslav Bertoša i Egidio Ivetic (A. KANCELAR)

- Ova knjiga je više nego dobrodošla, ona je važna tiskana memorija za povijest Istre i snažan doživljaj u svijetu znanosti, štoviše odskok na polju demografije na ovim prostorima i toliko potrebna u ovom trenutku naše historiografije koja opet prolazi istim međunarodnim stazama. Također, zbornik "Prvi moderni popis stanovništva Istre" na velika vrata je na povijesnu scenu uveo individuu, samog stanovnika, istaknuo je dr. Miroslav Bertoša na današnjem pozdravljanju nove knjige.

U svečanoj dvorani "Tone Peruško" pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile zbornik "Prvi moderni popis stanovništva Istre" su predstavili rektor dr. Robert Matijašić, koji je prije pet godina, 31. listopada 2007., u povodu 150. obljetnice prvog modernog popisa stanovništva iz 1857. organizirao znanstveni skup čiji je rezultat zbornik, Dean Krmac, urednik svih izdanja Histria Editiones iz Kopra, Aleksej Kalc glavni i odgovorni urednik zbornika, te prof. Egidio Ivetic iz Padove, rođeni Puljanin.

Dvadesetak je autora na 445 stranica obrađivalo teme koje su proizlazile iz prvog modernog popisa stanovništva na području austrijske monarhije iz 1857. godine. Bio je to ujedno i prvi takav popis na širem europskom i svjetskom prostoru, a odazvalo mu se 38 milijuna građana, među kojima i Istrani.

Ono što su posebno isticali Bertoša i Ivetic je uloga statistike u cijelom procesu zahvaljujući kojoj su povjesničari dobili obilje građe za proučavanje ravnoteže između samih brojki i povijesti humaniteta. Zapravo je 19. stoljeće, kako je to naglasio dr. Bertoša, dragocjeno vrelo na koje je ova knjiga podsjetila i koje će za povjesničare tek biti izazov.

Stoljeće koje se uglavnom istraživalo zbog svoje nacionalne retorike i preporoda koji se razvijao u tom vremenu zapravo se vraća onim ključnim temama koje su sa sobom donijeli stanovnici, sada popisani ne samo po nekom izboru, već ravnopravno sa svim ostalim ključnim pravilima; od individualnosti, trenutačnosti, do univerzalnost i periodičnosti, što je i danas pravilo, a ukazuje na niz inovacija u odnosu na ostale europske pokušaje popisa koji su se istovremeno prikupljali.

Zahvaljujući na petogodišnjem radu i suradnji, posebice na organizaciji i domaćinstvu znanstvenog skupa 2007. Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, koje je uz Histria editiones i Humanističko društvo Histria iz Kopra i suizdavač zbornika tiskanog 2012. u Kopru, urednik Aleksej Kalc je rektoru Matijašiću uručio posebnu zahvalnicu, a zahvale su dobili i predstavljači dr. Bertoša i prof. Ivetic. (M. ĆURIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter