Predstavljen prvi broj Histrije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U svecanoj dvorani Tone Peruška Odjela za humanisticke znanosti Sveucilišta Jurja Dobrile u utorak je predstavljen prvi broj Histrije, godišnjaka Istarskog povijesnog društva, pokrenutog u proljece prošle godine.

O njemu su govorili glavni urednik i predsjednik društva Maurizio Levak, tajnik humanistickog društva Histria iz Kopra Dean Krmac te rektor sveucilišta Robert Matijašic.

Rektor je kazao da se sveucilište rado prihvatilo suizdavaštva te dodao da historiografija Istre na hrvatskom, talijanskom i njemackom jeziku ima dugu tradiciju. Ocijenio je da ce sigurno i u buducnosti ovo biti važna publikacija te je napomenuo da ce bez podrške autora - pisaca i povjesnicara - urednicima biti teško to održavati.

Levak je rekao da je pokretanje casopisa bio jedan od glavnih ciljeva koje si je postavilo Istarsko povijesno društvo prilikom osnivanja u veljaci prošle godine.

- Nije bilo dvojbe da je nužno potreban znanstveno-strucni historiografski casopis jer je u proteklih desetljece, desetljece i pol znacajno porastao broj povjesnicara u Istri. To je posljedica osnivanja Odsjeka za povijest na pulskom Filozofskom fakultetu, danas Odjel za humanisticke znanosti, kao i djelovanja drugih ustanova u Istarskoj županiji ciji se djelatnici bave povijesnim istraživanjima, kazao je Levak.

Poželio je da u sljedecim brojevima bude i radova na talijanskom jeziku, što ovisi o odazivu autora te je zahvalio svima koji su pridonijeli realizaciji ovoga broja, glavnim suradnicima - recenzentima, prevoditeljima sažetaka, lektorici i autorima, zatim sveucilištu na prihvacanju suizdavaštva te Upravnom odjelu za kulturu Istarske županije i gradskom Odjelu za društvene djelatnosti.

Krmac je pak okupljenima objasnio što sve mogu naci u ovom casopisu od 335 stranica, od povijesnih istraživanja do prikaza knjiga.


Podijeli: Facebook Twiter