Predstavljen projekt "Hoditi i zdravi biti"

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

U subotu 8. travnja u šest istarskih gradova, s izuzetkom Rovinja u kojem će se manifestacija održati 9. travnja, održat će se ovogodišnji javnozdravstveni projekt "Hoditi i zdravi biti". Na konferenciji za novinare održanoj danas u prostorijama Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije program su predstavili čelnici zavoda i istarskih gradova Pule, Rovinja, Labina, Pazina, Poreča, Umaga i Buzeta te je ujedno najavljena i ovogodišnja tematska konferencija "Zajedno s Vama do zdravlja" koja je zakazana za 6. travanj u Umagu. 

- Pješačka manifestacija "Hoditi i zdravi biti" te konferencija "Zajedno s Vama do zdravlja" uspješno se zajedničkim snagama organiziraju od 2015. godine s ciljem promocije tjelesne aktivnosti i zdravog načina života u lokalnoj sredini i ovo je već četvrta godina da se održava. Lani je primjerice u akciji diljem Istre sudjelovalo 2.000  osoba pa se nadamo da će ih biti i ove godine, možda i više, rekao je uvodno ravnatelj ZZJZ-a dr. Aleksandar Stojanović.

Ukazao je da se program dijelom naslanja i na nacionalni program za koji je Republika Hrvatska dobila sredstva iz europskih fondova. Upravo će primjeri dobre prakse biti prikazani na konferenciji u Umagu poput primjerice dobre prakse iz Međimurske županije, potom projekta pulske Medicinske škole "Pokretom do zdravlja", razni programi u predškolskim ustanovama i umirovljeničkim udrugama, u Općoj bolnici i rovinjskoj ortopedskoj bolnici, a prezentirati će se radovi koji za cilj imaju promociju tjelesne aktivnosti u različitoj populaciji.

- Upravo je ovaj projekt dokaz dobre suradnje i jedinstven primjer kako Zavod surađuje sa sedam istarskih gradova jer mi i inače redovno surađujemo i promišljamo zajedničku javnozdravstvenu politiku čije su smjernice sadržane i u županijskom Planu za zdravlje, rekao je dr. Stojanović te podsjetio da je prije mjesec dana otvoreno i Savjetovalište za prehranu kao dio aktivnosti za prevenciju kroničkih nezaraznih bolesti. 

Dogradonačelnica Pule Elena Puh Belci najavila je da će u Puli pješačenje započeti 8. travnja u 10 sati iz Ulice Veruda, odnosno s autobusnog ugibališta ispod doma Alfredo Štiglić i pješačit će se prema Splendidu, oko Verudele do Bunarine gdje će biti organizirana zdrava marenda, dijeljenje promo materijala i razgovori sa stručnim osobama. Pozvala je građane da se odazovu jer su najviše sami odgovorni za svoje zdravlje. Gradonačelnik Pazina Renato Krulčić rekao je da se uključio i Pazin i da program počinje već dan ranije u petak 7. travnja. Pješačenje 8 travnja počinje u 10 sati, a idu na manje zahtjevnu stazu do Gortanovog Brega. Labin organizira također pješačenje s početkom u 10 sati duž 8 kilometara duge staze prema vodospremi Štrmac, dok će Rovinj ove godine 5-kilometarsku trasu usmjeriti prema sjevernom dijelu grada, odnosno Valdibori i ortopedskoj bolnici gdje će biti okrepa, ali dan kasnije, u nedjelju 9. travnja. Umag nadalje organizira dvosatno pješačenje prema Petroviji, a Buzet po kružnoj stazi koje će se okončati ručkom za sve sudionike. Poreč nadalje organizira pješačenje nešto zahtjevnijom stazom pa hodanje počinje u 9.30 sati ispred Općinskog suda u Poreču prema Zelenoj laguni i planirano je da traje do 13 sati, ali je za sve starije sudionike ili majke s djecom organiziran i besplatan povratak turističkim vlakićem. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

 

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter