Predstavljen program Vinistre

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Program jedne od vodecih vinskih izložbi u Hrvatskoj, porecke Vinistre, pocet ce u dvorani Žatika 29. travnja i trajat ce do 2. svibnja, uz sudjelovanje 130 izlagaca iz zemlje i inozemstva, najavljeno je na konferenciji za novinare.

U ocjenjivackom dijelu, koji se kao i ranijih godina odraduje prije pocetka sajma, strucnjaci ce ovih dana vrednovati 535 uzoraka vina, 81 maslinovo ulje i 28 rakija. Pristiglo je 215 uzoraka malvazije iz 6 zemalja, a one ce biti ocijenjene u sklopu izdvojene manifestacije Svijet malvazija, utemeljene prošle godine, koja slijedi ocjenjivacka pravila Medunarodne organizacije za loze i vina (OIV).

Prema rijecima predsjednika ocjenjivackog suda dr. sc. Marija Stavera, uvedena su nova pravila poput dvostrukog šifriranja i obaveze da javni bilježnik prati postupak, a povecan je i broj clanova ocjenjivackih komisija. Od 35 strucnjaka koji upravo ocjenjuju malvazije, vecina je stigla iz inozemstva.

Rezultate svih ocjenjivanja Vinistra ce objaviti za oko tjedan dana, a odlicja ce podijeliti prvoga dana izložbe. Unatoc recesiji, broj uzoraka i izlagaca je na razini prošle godine, ako ne i veci. Slabije prisustvo proizvodaca rakija valja pripisati novim trošarinama, naveo je dr. sc. Ivica Matoševic, etablirani vinar i predsjednik udruge Vinistra, glavnog organizatora sajmenih zbivanja.



Priredba ce donijeti i niz pratecih sadržaja. Pod nazivom Vinoljupci i snivaci održat ce se izložba fotografa Renca Kosinožica i dizajnera Predraga Spasojevica, prerano preminulih umjetnika koji su udarili temelje vizualnog identiteta vinske Istre.

Vinarska zajednica ce se prisjetiti i tragicno preminulog kolege i glazbenika Andija Šipetica, koautora brenda Demian, te njemu u cast održati lani zapocetu promociju cigara i biski. Šipetic je, podsjecaju u Vinistri, bio veliki ljubitelj cigara, ali i jedini proizvodac u povijesti sajma koji je za bisku osvojio apsolutni broj bodova.

Do 25. travnja traje humanitarna akcija tijekom koje se na internetskoj adresi Aukcije.hr može licitirati za dragocjene vinske kolekcije iz istarskih podruma. Prihod je namijenjen Šipeticevoj obitelji, a namjera je da humanitarne akcije postanu redovita sastavnica Vinistre.

Nece izostati ni Vinistra Gourmet u režiji tvrtke Radin R, manifestacija na kojoj vrhunski kuhari kombiniraju istarska vina i ulja s gastro-delicijama koje se spremaju pred uzvanicima. Elemente autenticne istarske kuhinje predstavit ce pak Agencija za ruralni razvoj Istre (AZRRI).

Od strucnih dogadanja, Matoševic je izdvojio predavanja na temu životnog vijeka malvazije te o Istri kao zemlji crvenih vina, ali i okrugli stol o afirmaciji hrvatskih vina na stranim tržištima. O proizvodnji i tržištu vina u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji govorit ce gosti iz tih zemalja.

Ocjenjujuci Vinistru prvorazrednim društvenim dogadajem u Porecu i široj okolici, gradonacelnik Edi Štifanic najavio je moguci dolazak uglednika iz politickog i društvenog života, ali i skorašnju sanaciju podruma Istarske sabornice. Pri iducem rebalansu predložit ce Gradskom vijecu, kaže, da taj zahvat uvrsti u proracun, da bi Porec dobio "vrijedan punkt za ljubitelje vina i vinske kulture".

Ukupni trošak Vinistre Matoševic je procijenio na oko 2 milijuna kuna. Županija je kao generalni pokrovitelj proracunom osigurala 470 tisuca, a Porec je besplatno ustupio dvoranu. Ulaznica ce koštati 80 kuna, dok ce za cašu trebati izdvojiti 40 kuna povratne kaucije.

Takve cijene organizatori su oznacili povoljnijima u odnosu na druge sajmove slicnog profila. Izložba ce se održati pod pokroviteljstvom ministarstva poljoprivrede, Hrvatske gospodarske komore, Grada Poreca te spomenutog OIV-a.


Podijeli: Facebook Twiter