Predstavljen program festivala Sepomaia Viva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Program 12. izdanja Međunarodnog festivala antike Sepomaia Viva, koji će se odvijati na trgovima slobode i sv. Martina u ponedjeljak i utorak, 29. i 30. srpnja, predstavljen je danas u umaškoj gradskoj palači. Svečano otvorenje zakazano je za ponedjeljak u 20.30 sati u zgradi muzeja na Trgu sv. Martina, i to inauguracijom izložbe "Lovrečica – rezultati arheoloških istraživanja iz 2006.".

Kako je istaknula v.d. ravnateljice Muzeja grada Umaga Biljana Bojić, Sepomaia Viva u užem smislu zamišljena je kao manifestacija koja prvenstveno predstavlja antičku Sepomaiu, a u širem smislu cilj je na najpotpuniji način predstaviti značajke antičkog vremena, putem kojih široj javnosti približavamo kulturnu baštinu i senzibiliziramo je za njezino očuvanje i dalje suptilno populariziranje.

Ove godine program obuhvaća radionice eksperimentalne arheologije, koje će voditi stručnjaci iz regije Veneto u sklopu projekta "AdriaMuse", o kojem je govorio županijski pročelnik Vladimir Torbica, istaknuvši da se Sepomaia Viva financira i iz tog europskog programa.

- AdriaMuse je započeo prije nekoliko godina, a cilj je suradnja muzeja, njihovo umrežavanje i uključivanje istarskih muzeja u taj projekt. Sepomaia Viva odskočila je svojim sadržajem jer ulazi među ljude i daje im nova saznanja, kazao je Torbica.

Kako je istaknuto, program će biti zaista bogat - bit će radionica legionara, gladijatora, izrade keramike (lončarenje i uljanice), antičkog nakita (izrada antičkom tehnikom fuzije), potom kamenoklesarstva, izrade mozaika i fresaka, potom, kao ovogodišnje novosti, košara, tkanja, a bit će i krojačnica. Moći će se razgledati i pokazni primjerci antičkih keramičkih podova. Zajedno s voditeljima posjetitelji će se i sami moći okušati u izradi.

Sve će to početi već u 10 sati oba dana sa sajmom tradicije i eno-gastronomije iz ondašnjih vremena, a neće manjkati ni edukacijskih programa za djecu koja će kroz muzejsko-pedagoške radionice dobiti osnovne informacije o životu u vrijeme antike i upoznati se s ondašnjim pučkim igrama.

Obavezno će biti muzejsko trgovište kao izložba izvornih antičkih replika, suvenira i literature na otvorenom (iz hrvatskih muzeja), scenskih nastupa kroz oživljavanje pokreta, plesa, zvuka, borbi gladijatora, okusa, mirisa i opipa. Nastupit će i klaunovi i žongleri.

Caupina apud Hilarem et Clovem - oštarija kod Radovana i Vjeke oživit će gastronomske antičke okuse u suradnji s Udrugom kuhara Istarske županije.

Nekoliko dana prije početka manifestacije u izloge umaških restorana i kafića postavit će se izložba povijesnih crtica Umaga da bi se građani upoznali s najnovijim spoznajama i nalazima s lokaliteta Zambratija, Katoro, Sv. Ivana i Savudrije.

Prema riječima Bojić, da bi interpretacija bila što vjernija, pomoći će detalji koji evociraju duh antičkih vremena: kopije kuhinjskog posuđa, scenografija s antičkim motivima, edukativne ploče s tekstualnim i slikovnim opisima Sepomaie, saznanja o tome kako se odijevalo u antici, što je to mozaik i slično.    

Branka Milošević predstavila je izložbu o Lovrečici i sve nalaze koje su ondje pronašli, dok su zamjenik pročelnika za društvene djelatnosti Slaviša Šmalc i direktorica Turističke zajednice Umaga Sanda Bravar Radizlović iskazali podršku ovom kvalitetnom, dugogodišnjem projektu. (Napisala i snimila T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter