Predstavljen program 22. izdanja Sa(n)jam knjige

Jadranka Đokić, Matija Ferlin i Magdalena Vodopija na zagrebačkom predstavljanju Sajma
Jadranka Đokić, Matija Ferlin i Magdalena Vodopija na zagrebačkom predstavljanju Sajma

Pet dana uoči njegova otvorenja, sinoć je u zagrebačkoj galeriji Velvet predstavljeno 22. izdanje pulskog festivala knjiga i autora Sa(n)jam knjige u Istri, a sajamski je program prezentiran u formi dinamičnog intervjua koji je pulsko-zagrebačka glumica Jadranka Đokić vodila s govornicima, novinarima, glumcima, autorima i izdavačima.

Bogat i slojevit 11-dnevni program ovogodišnjeg Sajma zaokružuje glavna tema "Transatlantik" i veliki regionalni program "Ljubljana bere" ("Ljubljana čita"). S fokusom na portugalsku književnost i književnosti koje povezuje portugalski jezik, poput brazilske i dijela afričke, ovogodišnje izdanje gostovanjem autora s Bliskog Istoka dotaknut će se i "Istočnog pitanja". Uz brojne premijere knjiga domaćih autora, predstavit će i najnovija hrvatska književna produkcija.

Predstavljajući glavnu sajamsku temu Transatlantik u čijem su Portugal, Brazil i Angola, selektorica tog programa Tanja Tarbuk rekla je da se radi o zemljama s vrlo bogatim književnostima koje počivaju na različitim kulturama, no nažalost još uvijek malo poznate našoj široj publici. - Prostor je to luzofonog kulturnog identiteta koji bi se mogao smjestiti u trokut Lisabon - Luanda - Recife, u prostor Atlantika. Smatram da će ova tema biti jako zanimljiva za publiku u Puli, kazala je Tarbuk.

Renata Zamida rekla je da je jedan od ciljeva programa "Ljubljana bere" predstaviti slovenske autore koji su prevedeni na hrvatski, kao i one autore čija djela još nisu prevedena, te autore čija su djela prevedena jako davno. Primjer je Svetlana Makarovič, koju nisu prevodili od 70-ih godina.

Mateja Demšič, pročelnica za kulturu Grada Ljubljane rekla je da je ideja bila predstaviti Puli ljubljansku književno-kulturnu scenu na sveobuhvatan način, koji objedinjuje književnu, likovnu, ilustratorsku i glazbenu slovensku scenu.

Magdalena Vodopija, direktorica Sajma rekla je da je, usprkos padu budžeta, broj događaja i sudionika ostao isti, kao i visoka kvaliteta te sadržajnost programa.

- S uzbuđenjem očekujemo sve ovogodišnje autore i veseli nas što ćemo imati priliku ugostiti značajna inozemna imena među kojima su José Edoardo Agualusa, Bejan Matur, Najwan Darwish, Ines Pedrosu, Teresu Salemu, Nuna Júdicea, Dioga Vaz Pinta, José Luís Peixota, Jacinta Lucas Piresa, Joaoa Carrascozu, Ferréz i naravno veliki Adonis, kazala je Vodopija. Upravo će ovaj veliki sirijski pjesnik proglasiti otvorenim Sajam knjige u četvrtak, 1. prosinca u 12 sati u pulskom Domu hrvatskih branitelja. (Z. ANGELESKI)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter