Predstavljen program 16. Sajma knjige

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Ovogodišnji Sajam knjige u Istri, koji ce se održati od 3. do 12. prosinca, oznacit ce cak 109 dogadaja i 155 sudionika, a u okrilje sajma vraca se recesijsko izdanje festivala Polis Jadran Europa te 'mali sajam' Monte Libric koji se samostalno ne bi mogli održati.

Sajam ce svecano otvoriti izraelska spisateljica Zeruya Shalev, autorica bestselera 'Ljubavni život' te redateljica i glumica Maria Schreder koja je tu njenu uspješnicu pretocila u film", kazala je Magdalena Vodopija, direktorica sajma, na konferenciji za novinare u pulskoj knjižari Castropola.

Novinarima su se obratili i Miodrag Kalcic, clan programskog odbora sajma, Slavica Curkovic, voditeljica Monte Librica, Egle Vošten, direktorica festivala Polis Jadran Europa, i Valter Šaric, direktor Regionalnog centra Istra Zagrebacke banke, generalnog sponzora sajma.

Vošten je za festival Polis Jadran Europa kazala da je možda recesijski obujmom, ali ne i duhom te da ce se održati 9. prosinca na više lokacija u gradu.

- Tema ovogodišnjeg Polisa je "Kinematicki grad", a program je podijeljen u tri djela. Sve pocinje Školom Polisa u Domu hrvatskih branitelja gdje ce u jutarnjim satima predavanja namijenjena srednjoškolcima i svim ljubiteljima filma održati filozof Žarko Paic i redatelj i producent Allan Siegel.

U vecernjim satima Polis seli u galeriju Makina, gdje ce biti otvorena izložba "Kinematicki grad" koja tematizira transfer slike grada kroz medij filma. Program završavamo u diskoklubu Marelica, gdje ce slovenski umjetnici Wanda i Nova deViator održati multimedijalni performans "Zamrznute slike" u kojem je naglasak na odnosu medija spram tijela, kazala je Vošten.

Curkovic je govorila o Monte Libricu, koji se ove godine održava po treci put.

- Novost "malog sajma" je lokacija, stoga nas ove godine necete naci na katu, vec u prizemlju Doma hrvatskih branitelja. Cim udete u zgradu docekat ce vas šareno carstvo djecjih knjiga i slikovnica. Još jedna novost je program Monte Libric u Istri u sklopu kojeg ce autori djecjih knjiga u društvu Gordane Trajkovic posjetiti mlade citatelje u Labinu, Umagu i Pazinu. Tradicionalni programi Piknik s autorom i Prica za laku noc ostaju u sklopu Monte Librica, kazala je Curkovic.

Kalcic je ukratko opisao programe koji su usko vezani uz temu sajma Knjiga i film.

- Veza izmedu Pule i filma pocinje još 1898., tri godine nakon prvog eksperimentiranja brace Lumiere s tim novim medijem. Tada je u Puli snimljen prvi filmski zapis u Hrvatskoj. Pula je pravi filmski grad i ne samo zbog toga, vec i zbog prvog kina koje je otvoreno 1906. te zbog Festivala igranog filma po kome je naš grad poznat. Cak 33 dogadaja vezana su za žarišnu temu Knjiga i film koja je iznjedrila i tri nova programa.

Prvi je Zameo ih film, program koji oslikava povezanost knjige i filma i u kojem ce izmedu ostalih sudjelovati i Rajko Grlic, Ante Tomic, Goran Vojnovic i Alek Popov. Drugi program je Americka noc u kojem cemo portretirati autore na sajmu kao što su glumica i redateljica Maria Schrader, Goran Markovic, Branko Biletic i Bogdan Diklic. Treci, nocni program, Ponocni kauboj održavat ce se u galeriji Cvajner i Rock Caffeu, a u njemu ce se razgovarati o filmovima u pripremi, o vezi izmedu scenarija i filma te glazbe i filma. Tu su i Filmske (op)sesije posvecene gostu sajma Darku Suvinu i njegovim metamorfozama znanstvene fantastike u filmu. No žarišna tema provuci ce se i kroz sve tradicionalne programe sajma, kazao je Kalcic.

Vodopija je govorila i o novim programima kao što su Andijev program: Postscriptum, koji ce voditi Boris Dežulovic i Predrag Lucic, te program Hollycook, u kojem ce se publici predstaviti poznati hrvatski gastronomi Ana Ugrakovic, Veljko Barbieri, Zlatko Gall i Stephan Machhi. Istaknula je i predstavljanja autora koje nikako ne bi trebalo propustiti, a to su Viktor Žmegac, Dušan Karpatski, Geert Mak, Karl Markus Gauss, Clemens Meyer, Igor Duda i Vojo Šiljak, koji ce zadnjeg dana sajma doruckovati sa samim sobom i predstaviti svoju knjigu "Ulicama lutam ne bih li se sreo".

Još jedna novost sajma je infopunkt na Portarati koji ce biti otvoren od 27. studenog sve do kraja sajma. Šaric je napomenuo da je Sajam knjige važan za Pulu i Istru te da svojom pojavom podiže kulturni identitet Hrvatske.


Podijeli: Facebook Twiter