Predstavljen program 15. Oleuma Olivaruma

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Petnaesto izdanje izložbe maslinovog ulja Oleum Olivarum u Krasici održat ce se ovog vikenda s još bogatijim programom nego prijašnjih godina, a njezin su program predstavili bujski gradonacelnik Edi Andreašic, direktor Turisticke zajednice Valter Bassanese, ravnateljica Puckog otvorenog ucilišta Buje Lorella Limoncin Toth, Nino Cinic u ime Mjesnog odbora Krasica te Ronny Jušic, kao organizator 10. istoimenog likovnog natjecaja.

Manifestacija se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika države dr. Ive Josipovica, a pokrovitelji su Istarska županija i Grad Buje. Organizaciju potpisuju MO i Zajednica Talijana Krasica, Ucilište i TZ Buje. Otvorit ce se u subotu u 10 sati izložbom medunarodnog likovnog natjecaja "Oleum Olivarum 2012".

Krasica je prva u Istri po broju prijavljenih uzoraka - ove ih je godine bilo 140, od kojih su 54 dobila zlatne, 56 srebrne, a 11 uzoraka broncane medalje. U kategoriju ekstra djevicanskih ulja ušlo je 12 uzoraka, objasnio je Cinic.

- S našom smo feštom uspjeli stvoriti brand Krasice. Imamo najviše uzoraka u županiji, što znaci da nešto znacimo. Sva su ulja prošla kemijsku analizu, a zatim su ih ocjenjivali clanovi, senzorni analiticari iz bujske udruge USAMU.

Godine 1998. imali smo 90 posto prijavljenih ulja s defektom, a danas je takvih samo sedam od ukupno 140, odnosno samo pet posto. To puno govori koliko su maslinari napredovali i educirali se. Sve to ne bi bilo moguce bez entuzijazma svih organizatora i onih koji nam daju podršku i sponzora.

Nadam se da ce buduce generacije to znati cijeniti i cuvati, kazao je Cinic. Gradonacelnik je dodao da je na podrucju Buja u 15 godina posadeno 70.000 novih stabala maslina, a zajedno sa starim nasadima, imaju ih ukupno 100.000. nalaze se na oko 300 hektara zemlje i daju približno 300 tona maslinovog ulja godišnje. Kada bi poljoprivrednici mogli lakše doci do državnog zemljišta, toga bi bilo puno više, smatra Andreašic.

Ranijih se godina cooking show održavao samo nedjeljom, a sada ce biti i u subotu. Prijepodne ce marendu pripremiti voditeljski par s Radija Pule Šajeta i Kristijan Nemet, a poslijepodne ce kuhati osoblje hotela San Rocco iz Brtonigle te maslinari iz Krasice. U podne je predstavljanje i degustacija ulja južne i sjeverne Italije te njihovo usporedivanje s istarskima u uljari Benvegnu u Gardošima, cemu ce prisustvovati i udruga novinara L' Italia del gusto i Sky TV. Predvecer ce biti proglašeni najbolji na likovnom natjecaju.

Prva je nagrada 5.000 kuna, uz brojne sponzorske, poput vina ili maslinovog ulja. Osigurana je i posebna nagrada za 200-tog sudionika. Jušic je najavio i dolazak 20 vrhunskih dalmatinskih umjetnika koji ce doci pod motom "Maslina iz ateljea". Njihovi radovi bit ce izloženi u uljari Benvegnu.

Nedjeljni program pocinje u 11 sati s obilaskom kušaonica, predstavljanjem izlagaca na štandovima i biciklijadom Oleum Olivarum Bike. U 14 sati pocet ce strucna predavanja o maslini i maslinovom ulju koja ce održati Olivera Koprivnjak s rijeckog Medicinskog fakulteta, Danijela Poljuha iz Istarske razvojne agencije i Marina Kocijancic iz Hrvatske poljoprivredne komore.

Popodne je na redu cooking show s Almom Catlakom, Serdom Ražmanom i novinarkama HTV-a Kornelijom Benazic i Klarom Dujmovic. U 17.30 sati prof. dr. sc. Koprivnjak i dr. sc. Viviane Lušetic predstavit ce rezultate ocjenjivanja ulja, a nakon toga slijedi podjela medalja i priznanja.


Podijeli: Facebook Twiter