Predstavljen program 10. pulskih dana eseja

Boris Domagoj Biletić je predstavio program 10. Pulskih dana eseja
Boris Domagoj Biletić je predstavio program 10. Pulskih dana eseja

Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika i časopis Nova Istra u petak i subotu organiziraju 10. Pulske dane eseja s temom "Politika i političari". Program i sudionike na konferenciji za novinare predstavio je autor i voditelj programa Boris Domagoj Biletić.

- Teme odabiremo po principu toplo-hladno, pa budući da je lani tema bila Dokolica ove godine je to Politika i političari dok će sljedeće godine tema biti Optimizam.

Na ovogodišnjim Pulskim danima eseja sudjelovat će filozofi, sociolozi, bivši političari i književnici njih sveukupno 15, a to su: Božica Jelušić, Sandi Blagonić, Antun Pavešković, Igor Šipić, Jelena Lužina, Fahrudin Novalić, Slaven Letica, Janko Rožič, Ivana Šojat, Stjepan Čuić, Dragutin Lučić Luce, Sibila Petlevski, Nino Raspudić i Goran Starčević, kazao je Biletić.

Napomenuo je da program počinje u petak u podne u prostorijama Kluba hrvatskih književnika, u staroj tiskari, proglašenjem dobitnika Nagrade "Zvane Črnja" za najbolju hrvatsku knjigu eseja 2012.

- Natječaj je bio otvoren tri mjeseca, a u tom periodu primili smo čak 19 knjiga deset nakladnika. Konkurencija je bila žestoka, a značajan je podatak da je jedna mala književnost kao što je hrvatska uspjela proizvesti toliko knjiga eseja u jednoj godini.

O najboljoj knjizi odlučivao je ocjenjivački sud u kojem su pored mene još i Božica Jelušić i akademik Goran Filipi. Drago mi je što mogu najaviti i predstavljanje knjige "Odbljesci pamćenja" dr. Ljubice Ivezić koju smo uspjeli izdati na vrijeme i koju ćemo predstaviti u petak u 19 sati u dvorani "Tone Peruško" na pulskom sveučilištu. O knjizi će govoriti Albino Crnobori, Valnea Delbianco, Goran Filipi, Jelena Lužina i Daniel Načinović, kazao je Biletić.

U subotu će tijekom pauze jutarnjih izlaganja koji počinju u 10 sati biti predstavljen i poseban otisak časopisa Nova Istra naslovljen "Dokolica" koji sakuplja eseje lanjske manifestacije. Program 10. Pulskih dana eseja podržavaju Ministarstvo kulture, Istarska županija, Grad Pula i Turistička zajednica grada Pule. (Napisao i snimio B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter