Predstavljen politicki pokret Hrast

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Politicki pokret Hrvatski rast (Hrast) predstavili su njegovi clanovi u subotu na umaškom Trgu slobode, te istovremeno u Zaprešicu, Iloku, Murskom Središcu i Dubrovniku. Bila je to prva javna prezentacija tog pokreta, koji je krajem prošle godine utemeljilo nekoliko stranaka, udruga, gradanskih inicijativa, nezavisnih kandidata i lista, te dva bivša predsjednicka kandidata - Josip Jurcevic i Miroslav Tudman.

- Hrast nema predsjednika ni lidera, utemeljitelji su ravnopravni, pa je zato danas moguce imati ravnopravnu prezentaciju u pet gradova, cime želimo poslati poruku da mi Hrvatsku vidimo cjelovitu i zajednicku. Pokret je nastao zbog potrošenosti postojecih politickih modela stranackog piramidalnog oblika u kojem uski krug ljudi odreduje svoje poslušnike za Sabor. U Hrastu to nije moguce jer cemo mi, biraci, svojim glasovima i potporom odrediti tko ce biti prvi, drugi, treci ili cetrnaesti na listi, objasnio je jedan od utemeljitelja Ivica Relkovic.

Objasnio je da ce odsad nadalje, u sklopu priprema za parlamentarne izbore, krenuti u sve gradove i opcine te objasniti svoje ideje gradanima. Iz programa izdvajamo njihovo zalaganje za kvalitetnu i svima dostupnu izobrazbu, žurno proglašenje gospodarskog pojasa, sustavnu organizacijsku i vrijednosnu reformu državne uprave te da ce se suprotstaviti politicki motiviranim sudskim progonima branitelja.

Buduci da pokret obuhvaca niz udruga s više desetaka tisuca clanova, na teren krecu s dobro razgranatom mrežom ljudi. Kako funkcioniraju u praksi Relkovic je objasnio na primjeru gradanske inicijative "More je kopno", formirane u trenutku kada je Sabor odlucivao o arbitražnom sporazumu sa Slovenijom, u kojoj su prikupili 203 tisuce potpisa diljem zemlje. (T. KOCIJANCIC)


Podijeli: Facebook Twiter