Predstavljen plan naselja Baći

Baći (I. RADIĆ)
Baći (I. RADIĆ)

Općina Kršan organizirala je jučer predstavljanje prijedloga Urbanističkog uređenja građevinskog područja Baći u sklopu prve javne rasprave pokrenute 18. siječnja. Dokument su predstavili izrađivači Mladen Kardum i Ana Đurđek Kuga iz zagrebačke Urbanistice.

Baći su selo s 20-ak stanovnika u Plominskom zagorju smješteno iznad trajektne luke Brestova, odnosno uz cestu koja je spaja s državnom cestom Labin - Rijeka. Mjesto je poznato po atraktivnoj crkvici sv. Katarine koja dominira nad naseljem. UPU-om je ovaj objekt s okolicom proglašen zaštićenim kulturnim dobrom.

Na ostalom području od 3,45 hektara, koliko plan obuhvaća, predviđa se uglavnom stambena izgradnja interpolacijom i rekonstrukcijom u svrhu povećanja gustoće stanovanja. Moguća je također izgradnja objekata mješovite namjene te turističkih i ugostiteljskih objekata. Cestovna infrastruktura bit će poboljšana izgradnjom nogostupa i okretišta za interventna i komunalna vozila. Također je u planu izgradnja taložnika oborinskih voda, trafostanice te plinske infrastrukture.

Mještani su zatražili ukidanje manjeg dijela zaštićenog područja koji se nalazi s druge strane ceste, nasuprot crkvici te ucrtavanje povijesnog Manzinijevog puta. Prvome zahtjevu će najvjerojatnije biti udovoljeno, a za drugi postoji mala vjerojatnost budući da se radi o kolnom putu koji izlazi na državnu cestu, što je u suprotnosti s propisima. Primjedbe i prijedlozi mogu se dostaviti do 16. veljače. (R. SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter