Predstavljen osobni arhivski fond Vesne Parun

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Vesna Parun - analitički inventar: Osobni arhivski fond" knjiga posvećena hrvatskoj pjesnikinji u kojoj su okupljeni svi materijali koje o toj važnoj književnici čuva Hrvatski državni arhiv (HDA), predstavljena je danas u Zagrebu u sklopu Interlibera.

- Riječ je o objavljivanju analitičkog inventara, arhivskog pomagala rukopisne ostavštine Vesne Parun koje osim njezine poznate pjesničke ostavštine dokumentira i neke manje poznate aspekte njezina rada, kazao je na predstavljanju autor izdanja Marijan Bosnar.

- Povod za sastavljanje knjige bila je 90. obljetnica autoričina rođenja, navršena u ovoj godini, a tim hommageom iznimno plodnoj hrvatskoj književnici HDA je želio približiti i rasvijetliti njezinu kompleksnu personu te pružiti jedinstven uvid u osebujnost te umjetnice, kojom se isticala u hrvatskom književnom miljeu, dodao je Bosnar.

Jezgru izdanja čini njezin književni rad, koji uključuje brojne književne žanrove – drame, eseje, pa čak i haiku poeziju, basne u stihovima, epigrame, elegije, etide, sonete i druge, istaknuo je.

Manje se zna da je Parun bila i slikarica, koja je održala čak deset samostalnih izložaba, da je također strastveno igrala loto, te da je prevodila s niza jezika pa tako i primjerice s bugarskog.

Arhivsko gradivo koje čini osobni arhivski fond Vesne Parun HDA je otkupio kroz 12 akvizicija tijekom četiri godine te ga oformio u zaseban osobni fond koji danas čine 54 arhivske kutije i jedna mapa.

Pjesme u rukopisu, eseji, pisma, razglednice i fotografije te brojne obiteljske memorabilije – oporuke i dokumenti, ali i računi, opomene i ovrhe te otpusna pisma i povijesti bolesti samo su dio predstavljena analitičkog inventara koji tako daje uvid u taj fond i omogućuje njegovo korištenje.

Uz niz dosad poznatih i manje poznatih podataka iz njezina života, izdanje daje bolji uvid i u neke važne aspekte njezine iznimno bogate bibliografije. U njoj se tako, među ostalima, može naći i prva pjesma Vesne Parun "Pramaljeće", napisana na otoku Visu, a objavljena 1932., kada je autorica imala tek deset godina. Uz pjesme često stoje autoričine britke i šaljive opaske o vremenu kada i gdje su nastale, te pod čijim utjecajem i što ju je inspiriralo.

Vesna Parun (1922. - 2010.) najistaknutija je hrvatska pjesnikinja druge polovice 20. stoljeća. Pjesme joj se odlikuju raskošnošću pjesničkog izraza te bogatstvom tema i motiva. Osim pjesama pisala je i prozu te drame. Objavljeno joj je više od 60 knjiga poezije i proze te uprizorena četiri njezina dramska djela.

Dobitnica jer brojnih značajnih nagrada i priznanja, među kojima je i Europska književne nagrade 2010. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter