Predstavljen model filantropskog fonda "Zajedno za zajednicu"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U sklopu ovogodišnjeg Tjedna filantropije u Zadru se od 30. rujna do 2. listopada održalo završno događanje na kojem su se okupile Zaklade iz svih krajeva Hrvatske a pod organizatorskom kapom Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva i Europske zaklade za filantropiju i društveni razvoj.

Na glavnom zadarskom trgu tijekom dva dana izložena je izložba o povijesti filantropije odnosno o brojnim filantropima iz svih krajeva Hrvatske, ista izložba koja je prošle godine bila izložena na Zrinjevcu u Zagrebu u sklopu Tjedna filantropije. Također su na štandovima zaklade, članice hrvatskog foruma zaklada "ZaDobro.BIT" predstavile svoj rad, aktivnosti i projekte vezane uz filantropiju kojima se bave.

U ponedjeljak je u Europskom centru za međusektorsku suradnju u Zadru (IMPACT centar), održana konferencija na temu filantropije i zakladništva na kojoj su uz predstavnike hrvatskih zaklada sudjelovali i međunarodni stručnjaci za filantropiju. Uvodna izlaganja održali su Raymond Georis, jedan od osnivača i prvi predsjednik European Foundation Centre iz Bruxellesa na temu "Uloga i izazovi za organiziranu filantropiju u globaliziranom Svijetu", Avila Kulmurray iz Community Foundation for Northen Ireland na temu "Postignuća filantropije u lokalnim zajednicama" te

Cvjetana Plavša-Matić, Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva na temu "Važnost filantropije i zakladništva u Hrvatskoj".

U drugom dijelu bilo je zanimljivo čuti predstavljanje rezultata istraživanja o filantropiji u Hrvatskoj, odnosno usporedba rezultata tog istraživanja sa istraživanjem o indeksu davanja na globalnoj razini, a predstavila ga je Jelena Gordana Zloić iz Regionalne Zaklade za razvoj lokalne zajednice - Slagalica. Konkretan primjer rada sa školama na temu filantropije, predstavio je Roko Nakić iz Regionalne zaklade za lokalni razvoj "Zamah" iz Zagreba, dok je upraviteljica pulske Zaklade za poticanje partnerstva i razvoj civilnoga društva, Helga Možé Glavan prezentirala suradnju sa korporativnim sektorom na temu: "Filantropija i turizam" te tom prigodom predstavila model razvoja tematskog filantropskog fonda "Zajedno za zajednicu".

Vrlo zanimljiv i interaktivna bio je rad u tematskim skupinama, kada se jedna skupina bavila temom: "Preduvjeti za razvoj filantropije i zakladništva u Hrvatskoj" a druga skupina "Krenimo iz (od) zajednice!". Puno različitih primjera dobre prakse, prijedloga i različitih iskustava moglo se čuti na obje radne skupine, te je konferencija zaključena sa nekoliko vrlo konkretnih prijedloga kako poboljšati i osnažiti zakladništvo u Hrvatskoj, od zakonskih normativa do institucionalne podrške, ali i aktivnijim djelovanjem u lokalnim zajednicama, kroz direktan rad s donatorima i krajnjim korisnicima. Hrvatska je na nezavidnom začelju kulture davanja u svijetu, i to je nešto na čemu trebamo svi zajedno raditi na svim razinama kako bi se zajednice povezale, osnažile i umrežile a da život u njima bude kvalitetniji i bolji. (L. SLIJEPČEVIĆ)Podijeli: Facebook Twiter