Predstavljen katalog "Odakle smo/Di dove siamo"

(Manuel ANGELINI)
(Manuel ANGELINI)

Predstavljanje kataloga "Odakle smo/Di dove siamo" Centra za nematerijalnu kulturu Istre Etnografskog muzeja Istre (CENKI) održano je u četvrtak navečer u MMC-u Luka. O ovoj netom objavljenoj publikaciji govorili su njezini urednici te ujedno i voditelji radionica Nuša Hauser i Mario Buletić te profesorice Tanja Carić iz pulske Gimnazije i Alma Klokić iz pazinske Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile.

CENKI je počeo još 2012. godine održavati radionice nematerijalne baštine, s ciljem približavanja mladima svoje misije te upoznat ih s dijelom bogate nematerijalne baštine. Prvi ciklus radionica, koje su potom rezultirale publikacijom "Istraži, zabilježi, sačuvaj..." održan je sa studentima pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile. U drugom ciklusu radionica, čiji su rezultati prikazani u ovoj publikaciji, ciljana skupina bili su srednjoškolci, a veći naglasak dan je na praktičnom dijelu.

- Polaznici prve radionice "Odakle smo/Di dove siamo“, održane kroz dvije faze na proljeće i jesen 2013. godine, bili su učenici Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile u Pazinu i Srednje škole Mate Blažine iz Labina. Prva faza radionice bila je osmišljena na način da osposobi istraživače polaznike da s podacima s kojima raspolažu izrade skicu/nacrt/prijedlog konačnog muzejskog postava, da osmisle dizajn izložbe kreativnim promišljanjem sadržaja, te elaboracijom teme koju su odabrali, naglasila je Hauser.

Hauser i Buletić su naglasili da je njihov zadatak bio taj da vode sudionike kroz cijeli proces, da im postupno nakon svakog susreta dodjeljuju nove zadatke – od jednostavnih bibliografskih i internetskih pretraživanja do izrade intervjua, terenskih bilješki i prikupljanja predmeta.

Potom je radionica održana s učenicima jednoga razreda Gimnazije Pula, gdje se u proljetnoj fazi radilo na istraživačkom dijelu i oblikovanju rezultata u tekstualnom obliku, dok je druga, jesenja faza, bila rezervirana za realizaciju izložbenog postava.

Hauser je naglasila da su obrađene razne teme, od obrta i zanimanja, hrane, javnog prostora, simbola identiteta, muzike, mode i životnih stilova, igara i Lungomarea.

U poglavlju posvećenom zanimanjima bilo je govora o pravnicima, strojarima, zemljoradnicima, u hrani su analizirane šurle, tradicija labinskih krafi te primorska i kontinentalna kuhinja u posebnim prilikama. U poglavlju koji se odnosi na prostor bilo je govora o jednom danu na placi, prostoru porečkog Trga Slobode, modi, različitim životnim stilovima i glazbenim afinitetima, igrama u trendu kroz generacije, klikerima i lastiku, potom je tu predstavljeno Lungomare kroz povijest te ovo šetalište danas i sutra.

Profesorice Carić i Klokić posebno su pohvalile te radionice ističući da su učenicima bile itekako potrebne i korisne i da su se vrlo rado odazvali, a osim njih, u radionicama su sudjelovale i profesorice iz Srednje škole Mate Blažine iz Labina Mira Hrvatin i Čeda Perko.

Publikacija se može skinuti u PDF obliku s web stranica CENKI-ja (www.cenki-cecii.com) i nabaviti i u tiskanom obliku pri CENKI-ju, a njezino grafičko oblikovanje potpisuje Tihana Nalić. Prijevod uvodnog teksta na talijanski uradio je Boris Vincek, tiskana je u zagrebačkoj Printeri, a naklada iznosi 150 primjeraka. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter