Predstavljen katalog izložbe "Ki sit ki lačan"

Katalog "Ki sit ki lačan" (M. ANGELINI)
Katalog "Ki sit ki lačan" (M. ANGELINI)

U nastavku Tjedna istarskih muzeja ispred Svetih Srca predstavljen je istoimeni katalog koji prati izložbu o prehrani u Istri kroz povijest "Ki sit ki lačan".

- Izložba će biti otvorena do kraja studenog, a ne do polovice listopada, kako smo prvotno mislili, jer će je sada organizirano obilaziti djeca iz škola i vrtića. Radimo na tome da se izložba promovira i u drugim gradovima. Katalog koji prati izložbu nije tipičan katalog, već je to prije zbirka eseja, to je priča o hrani u Istri, kazao je ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo.

- Nositelj ovog zahtjevnog projekta tijekom kojeg se puno istraživalo, snimalo, kuhalo, renoviralo predmete i promišljalo je Arheološki muzej Istre, kao koordinator svih istarskih muzeja, a to su: Zavičajni muzej Poreštine-Museo del territorio parentino, Zavičajni muzej Grada Rovinja-Museo civico della citta di Rovigno, Povijesni i pomorski muzej Istre-Museo storico e navale dell'Istria, Pula-Pola, Nacionalni park Brijuni, Pododsjek za zaštitu kulturnih dobara, Narodni muzej Labin, Zavičajni muzej Buzet, Etnografski muzej Istre-Museo etnografico dell'Istria, Etnografski muzej Buje, Muzej grada Umaga-Museo civico di Umago, Muzej/Museo Lapidarium, Novigrad, Muzej grada Pazina te Muzej suvremene umjetnosti Istre-Museo d'arte contemporanea dell'Istria, kazala je Tajana Ujčić, uz Maurizia Ferlina i Franka Lukeža autorica izložbe.

Ona je kazala da razni autori kroz svoje eseje prikazuju osoban odnos prema hrani i prema namirnicama te da se ovdje o hrani tematizira kroz razne aspekte.

Maurizio Ferlin je rekao da sama izložba ima jaku vizualnu komponentu, a da je njezin postav osmišljen na mozaičan način. Uslijedila je marenda uz jogurt i fritule te razgledavanje izložbe (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter