Predstavljen jamstveni program EU početnik

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo i investicije (Hamag Invest) i Europski investicijski fond (EIF) predstavili su danas jamstveni program EU početnik namijenjen subjektima malog gospodarstva koji posluju do dvije godine, a koji će omogućiti još značajniju podršku malom i srednjem poduzetništvu i daljnjem poticanju poduzetnika početnika u Hrvatskoj.

Jamstveni program EU početnik realiziran je u sklopu potpisanog sporazuma o kontra jamstvima unutar Okvirnog programa za konkurentnost i inovacije Europske unije (CIP). Sporazum o kontra jamstvima potpisan je u prosincu 2013., nakon što je Hamag Invest prijavio svoj jamstveni program za poduzetnike početnike na CIP-ov natječaj za kontra jamstva EIF-a.

Kontra jamstvima će se, kako je kazao predsjednik Uprave Hamag Investa Darko Liović, ujedno ohrabriti hrvatske poslovne banke za odobravanje više kredita tvrtkama početnicima (startup tvrtke). Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras istaknuo je da se od ovog projekta očekuje podrška za oko 650 tvrtki početnika u ostvarenju njihovih investicija, proširenju poslovanja i stvaranju novih radnih mjesta.

Potpisivanje sporazuma o kontra jamstvima s EIF-om otvara niz mogućnosti za male i srednje poduzetnike, a povećanjem broja izdanih jamstava za početničke projekte olakšat će se pristup izvoru kapitala sve većem broju poduzetnika, kazao je Maras. Naveo je i kako će podrška CIP-a omogućiti Hamagu značajno povećanje jamstvenog potencijala za tvrtke početnike pa tako Hamag planira izdati 400 milijuna kuna jamstava poduzetnicima početnicima u trogodišnjem razdoblju, uz povećanje maksimalnog postotka jamstava i veću usredotočenost na pružanje podrške rizičnijim tvrtkama početnicima.

Maras je najavio i kako će se u idućih nekoliko mjeseci spojiti dvije vladine agencije, Hamag Invest i Bicro. Na taj se način želi napraviti još konkurentnija agencija koja će biti na dispoziciji poduzetnicima. U okviru programa EU početnik izdaju se jamstva za pokriće dijela glavnice kredita subjektima malog gospodarstva koji posluju do 24 mjeseca uz kontra jamstvo EIF-a kao reosiguranje.

EIF će za svako jamstvo, koje Hamag izda novim poduzetnicima, osigurati kontra jamstvo u iznosu od 50 posto. Direktor Programa za konkurentnost i inovacije u EIF-u Gunnar Mai kazao je kako će ugovor o kontra jamstvima pružiti podrška sektoru malog i srednjeg poduzetništva u Hrvatskoj. Time će se bankama omogućiti ubrzano povećanje plasmana kredita sektoru za malo i srednje poduzetništvo, pomažući poduzetnicima u razvoju njihova poslovanja i pogodujući razvoju nacionalnog gospodarstva, dodao je. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter