Predstavljen izuzetno vrijedan povijesni fotoalbum Pule

Tijana Barbić Domazet, Darko Komšo, Lana Skuljan Bilić i Andrej Bader
Tijana Barbić Domazet, Darko Komšo, Lana Skuljan Bilić i Andrej Bader

Iznimno je brojna publika u ponedjeljak navečer, a u sklopu  obilježavanja Dana grada Pule sudjelovala na predstavljanju vrijedne dvojezične, hrvatsko-njemačke fotomonografije "Iz fotoalbuma Richarda Schustera 1914.-1917." o Puli za vrijeme Prvog svjetskog rata. Predstavljanje je održano u Domu hrvatskih branitelja, a o ovome su vrijednom djelu govorili glavni urednik Andrej Bader, voditeljica Sveučilišne knjižnice u Puli Tijana Barbić Domazet, recenzentica Lana Skuljan Bilić iz Povijesnog i pomorskog muzeja Istre te ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo.

Ukupno 534 fotografije

- Sveučilišna knjižnica u Puli čuva album fotografija austrougarskog topničkog časnika Richarda Schustera koje su snimljene u Istri tijekom Prvog svjetskog rata, i koje je, sudeći po rukom ocrtanoj naslovnici koja se čuva u trezoru u sklopu ove zbirke, Schuster i sam htio objaviti. U arhivi knjižnice ne postoje dokumenti koji objašnjavaju kako je ovaj fotoalbum dospio u pulsku Sveučilišnu knjižnicu, no može se pretpostaviti da je 1949. godine, zajedno s drugom vrstom građe koja je pripadala institucijama koje su djelovale za vrijeme austrougarske i talijanske vladavine, dospio u tadašnju Naučnu biblioteku. Album čini dio Grafičke zbirke knjižnice, manji dio fotografija iz tog albuma danas se čuva u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre, a dio posjeduje kolekcionar Ivan Bogavčić, kazala je Tijana Barbić Domazet.

Kako je naglasila Jelena Vitasović, koja je vodila kroz program odjevena u odjeću iz doba kada su nastale te fotografije, u knjizi su prikazane ukupno 534 fotografije od više od 900 originalnih, a od toga 300 fotografija nije potpisano.

- Zahvaljujem svim suradnicima na projektu, Brunu Dobriću i Zvonimiru Freivogelu koji su autori pojedinih tekstova, a Freivogel je zadužen i za prevoditeljske poslove uz Davorina Brajkovića, Nives Franić je lektorirala tekst, Josip Vretenar je skenirao fotografije, Alexander Pieri ih je grafički obradio, Mario Rosanda je sve to iznimno grafički oblikovao, a iznad svega zahvaljujem glavnom uredniku Andreju Baderu koji svojom zanesenošću poviješću uspijeva preobratiti i nas 'nevjernike', naglasila je Barbić Domazet.

Darko Komšo napomenuo je da ova fotomonografija daje novu viziju i nekih arheoloških lokaliteta o kojima ne postoje druga saznanja, te da je to iznimno vrijedno djelo ne samo za povijest grada, nego i za arheologiju i za kulturu općenito, spajajući znanost, kulturu i turizam.

Na vrijednost ovoga djela i važnosti da je ugledalo svjetlost dana ukazala je i recenzentica Lana Skuljan Bilić.

- Izuzetno je to vrijedan povijesni dokument, jedan od rijetko očuvanih iz kojeg se mogu vidjeti razni aspekti Pule nakon sto godina, rekla je.

- Tko je dopukovnik Richard Schuster koji nas je beskrajno zadužio? Schuster je bio profesionalni vojnik jednog umirućeg carstva zalazećeg sunca u kojem su Pula i Istra bili krunski dragulji. Ono što je posebno zanimljivo je da je Schuster želio sačuvati za buduća pokoljenja svoja sjećanja. Austrougarski su časnici zabilježili u monografiji etnografske elemente, kulturne znamenitosti, arheološke lokalitete Savičente, Fratarskog otoka, Rovinja, Marčane, Vrsara, Labina, Krapna, Medulina, Pomera i Premanture i svakom su fotografijom dokazali da jedna nacija ne stvara kulturu. Kulturu i umjetnost stvaraju prostor, povijesne okolnosti i evolucija. Zar je uistinu jedino što danas možemo dati beznađe i apatija. Ne! Istra i Pula zaslužuju puno više, kazao je Bader zaključivši da je naš trag u vremenu pitanje kulturnog identiteta. Uz zahvale svim suradnicima, posebno je istaknuo i znanstvene suradnice Sunčicu Mustač i Jasnu Rotim Malvić bez čijih bi tekstova monografija bila krnja i promašena.

Dojmljiv intermezzo

Za iznimno dojmljiv glazbeno-poetski intermezzo bili su zaslužni pijanistica Elda Krajcar Percan i pjesnik Daniel Načinović, koji je posebno nadahnuto kazivao svoje "Versibus unitis", višejezične, sugestivne, moćne stihove.

Na samome početku svim posjetiteljima su podijeljeni brojevi "lutrije" u kojoj je najsretnijima podijeljena ova vrijedna fotomonografija.

Izdavanje su omogućili Sveučilište Jurja Dobrile, Sveučilišna knjižnica u Puli te Arheološki muzej Istre, a zahvale su išle gradovima Puli, Labinu i Rovinju, općinama Medulin, Vrsar, Marčana, Raša i Svetvinčenat, Javnoj ustanovi Kamenjak, Povijesnom i pomorskom muzeju Istre i Turističkoj zajednici grada Pule. (Vanesa BEGIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter