Predstavljen iPhone 5

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Skoro sve u petici nadograđeno je u odnosu na prethodnike, moglo se čuti u dupkom napunjenom Centru za umjetnost Yerba Buena u San Franciscu, gdje su u prvim redovima sjedili uglednici poput Ala Gorea.

Novi iPhone napravljen je od aluminija i čelika, s metalnom pozadinom. Debljine 7,6 milimetara, teži 112 grama. Bit će dostupan u crnoj i bijeloj boji.

Prvo što zapne za oko je veći prostor na zaslonu tipa Retina - dijagonale četiri inča (10,1 centimetara) i rezolucije 1.136 x 640 piksela - koji sad dozvoljava i prikaz petog reda aplikacija, a trebao bi olakšati pretraživanje, surfanje, čitanje, slanje poruka i listanje.

Senzori za dodir ugrađeni su u zaslon, zbog čega je 30 posto tanji i trebao bi biti manje sklon odsjaju.

Pogoni ga novi Appleov dvojezgreni čip A6, za koji iz te tvrtke tvrde kako je dva puta brži i 22 posto manji od prethodnika.

To znači da bi trebao do dva puta brže podizati aplikacije, spremati fotografije, učitavati glazbu, ali i pružiti bolje iskustvo igranja.

Baterija bi trebala izdržati osam sati pričanja i surfanja na mrežama 3G i LTE, odnosno deset sati na wi-fiju. Deset sati videa, 40 sati glazbe, 225 sati u standby modu.

Podržavat će i mreže HDPA+, DC-HSPDA te LTE, kao i bežične protokole 802.11 a/b/g/n, 802.11n 2,4 GHz i 5 GHz, do 150 Mbps.

Kamera iSight ima senzor s osam megapiksela, razlučivost 3.264 x 2.448 sa stražnjim osvjetljenjem te hibridni filter IR. Može snimati video rezolucije 1080 p, prepoznavati do deset lica i fotografirati dok snimate video, a i brže snima od prethodnika (do 40 posto). Prednja kamera napokon je dobila rezoluciju 720 p.

iPhone 5 ima ugrađeno panoramsko snimanje, koje podržava stvaranje fotografija do 28 megapiksela. U realnom vremenu uzima dijelove fotografija i sklapa ih u jednu.

Koristi stabilizaciju slike, a iz Applea su se pohvalili sa značajno poboljšanom izvedbom u uvjetima slabije rasvjete.

Petica je dobila još jedan mikrofon. Sad ih ima tri: po jedan na dnu, sprijeda i straga. Zvučnik ima pet magneta (dosad tri) i zauzima 20 posto manje prostora. Trebao bi bolje prigušivati zvuk, uz pomoć opcije 'Wideband audio'.

Novost je i konektor, uži od prethodnih, nazvan Thunderbolt. U potpunosti digitalnog, osam signalnog dizajna, ima prilagodljivo sučelje, što znači da može biti uštekan u bilo kojem smjeru. I 80 posto je manji.

Petica će u SAD-u koštati 199, 299 i 399 dolara (1140, 1700 i 2300 kuna), za modele s 16, 32 i 64 GB, uz dvogodišnji ugovor. Od 21. rujna dostupna je u SAD-u, Kanadi, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj, Australiji, Japanu, Hong Kongu i Singapuru. Do kraja godine imat će ju 240 telekom operatora u sto zemalja.

Model sa 128 GB memorije ovaj put je izostao. 4S sa 16 GB koštat će 99 dolara (oko 560 kuna), a besplatni iPhone 4 zauzet će mjesto iPhonea 3GS. (Tportal.hr)


Podijeli: Facebook Twiter