Predstavljen hrvatski paviljon za bijenale u Veneciji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski paviljon na 55. venecijanskom bijenalu, temeljen na autorskom radu umjetnice Kate Mijatović nazvan "Između neba i zemlje", predstavljen je danas u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti.

Povjerenik projekta i kustos hrvatskog paviljona Branko Franceschi istaknuo je kako je ovaj projekt prvi koji je odabran za sudjelovanje na Venecijanskom bijenalu javnim natječajem. Do sad je ministar kulture izabrao povjerenika koji je potom imao potpunu slobodu odabira hrvatskog projekta za sudjelovanje na ovoj umjetničkoj manifestaciji.

Projektom "Između neba i zemlje" istražuje se nesvjesno u današnjoj civilizaciji objektivnog, svjesnog i empirijskog, kazao je Franceschi. Riječ je o mapiranju nesvjesnog, odnosno snova, čime se Kata Mijatović bavi proteklih deset godina stvarajući "Arhiv snova". U njemu su početno bili snovi njenih prijatelja i poznanika a sad se, za potrebe ovog projekta, snovi sakupljaju i uz pomoć informacijskih tehnologija.

Jedan od načina skupljanja snova su kutije koje će se postaviti u svim gradovima predstavljanja projekta, a to su, uz Rijeku i Zagreb, Osijek i Split, gdje će svatko moći uložiti svoj zapis sna.

Franceschi je, opisujući budući hrvatski paviljon, izvijestio da će se nalaziti u sali Tiziano na rivi Zattere. U zatamnjenoj sali nalazit će se u sredini lebdeći kavez, gdje će posjetitelji moći pretraživati arhiv snova na konzoli. Na zidovima će se postaviti monitori koji će nasumičnim odabirom prikazivati dijelove video radova Kate Mijatović.

Tijekom trajanja Venecijanskog bijenala umjetnica će izvesti neke od svojih performansa, a jedan od njih predviđa spavanje u bijeloj gondoli koja će ploviti venecijanskim kanalima, rekao je Branko Franceschi.

Kata Mijatović izvijestila je da je otvoren facebook profil "Arhiv snova" na kojem svi mogu ostavljati svoje snove. Uskoro će se pokrenuti i djelovanje internetskog portala koji će služiti prikupljanju materijala za ovaj arhiv te daljnjem istraživanju nesvjesnog, kazala je.

55. venecijanski bijenale traje od lipnja do studenog ove godine. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter