Predstavljen Filantropski fond "Zajedno za zajednicu"

S lijeva: Tijana Biletić Orlić, Mira Špehar, Helga Možé Glavan i Tanja Janjatović (M. MIJOŠEK)
S lijeva: Tijana Biletić Orlić, Mira Špehar, Helga Možé Glavan i Tanja Janjatović (M. MIJOŠEK)

Novi Filantropski fond "Zajedno za zajednicu", koji okuplja turističke tvrtke i organizacije s područja Primorske Hrvatske, na današnjoj je konferenciji za novinare predstavila Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, zajedno s predstavnicama dosad uključenih članova. Ovaj je tematski fond, prvi takve vrste u Hrvatskoj, Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva pokrenula s partnerskom Zakladom "Kajo Dadić" iz Splita. Pokazujući filantropski duh i prepoznavajući važnost ovakvog udruživanja u organiziranu korporativnu filantropiju, dosad su se uključili Valamar Riviera iz Poreča, Milenij hoteli iz Opatije i Turistička zajednica Općine Brinje, svatko od njih s po 25 tisuća kuna namijenjenih razvoju lokalnih zajednica u kojima djeluju. Istom je prigodom za 15. veljače najavljena objava prvog natječaja, ukupno vrijednog 125 tisuća kuna. Sredstva su namijenjena financiranju projekata udruga i ustanova, koji će doprinijeti razvoju lokalnih zajednica, potaknuti volonterstvo, riješiti detektirane konkretne probleme, poput potrebnog uređenja okoliša i javnih prostora, te povećati kvalitetu života lokalnog stanovništva i turista besplatnim inovativnim sadržajima i aktivnostima.

Prema riječima upraviteljice Zaklade Helge Možé Glavan, inovativnost Fonda, nastalog kroz istoimeni projekt koji je financirala Nacionalna zaklada, proizlazi iz načina na koji se sredstva prikupljaju. Naime, za svaku kunu iz turističkog poslovnog sektora, pristiglu do određenog datuma, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva uplatila je još jednu, sudjelujući ovom prigodom s 50 tisuća kuna. Ovakvom međusektorskom suradnjom Zaklada potiče organiziranu i korporativnu filantropiju, osiguravajući svojim korisnicima - organizacijama civilnog društva, još jedan izvor financiranja, a lokalnom stanovništvu kreiranje zajednice prema stvarnim potrebama.

- Želja nam je okupiti velike turističke tvrtke kako bi kroz društveno odgovorno poslovanje i organiziranu korporativnu filantropiju vratile dio financijskih sredstava u zajednicu. Partnerske zaklade su s članovima Fonda zajednički programirale natječaj osluškujući potrebe lokalne zajednice, uz tendenciju da se održi jednostavnost same natječajne procedure, rekla je Možé Glavan, napominjući da je Fond tek u začetku i razvijat će se tijekom budućeg razdoblja.

Tanja Janjatović, quality managerica Amadria Park-a, naglasila je da Milenij hoteli djeluju na području Opatije poštujući najviše standarde u hotelijerstvu te da već dugi niz godina, bez posebnog isticanja, doniraju sredstva i podržavaju dugoročne projekte trajne vrijednosti za lokalnu zajednicu.

- Nadamo se da će ovo biti primjer drugima i ohrabrenje lokalnim udrugama da nam pristupe, prijave se na natječaje te da zajedno kreiramo nove sadržaja i učinimo nešto korisno i za lokalno stanovništvo i turiste, poručila je.

Mira Špehar, direktorica Turističke Zajednice Općine Brinje, objasnila je da njihov novoosnovani TZ potiče udruge na angažiranje i djelovanje u zajednici.

- Fond je odlična ideja i nadamo se da će poslužiti kao poticaj drugima za uključivanje. Tendencija je da udruge detektiraju lokalne probleme te ih prijavom projekata na natječaj i riješe. Svjesni smo da u Brinju postoje velike potrebe, pa bi projekti trebali doprinijeti kreiranju novih sadržaja i aktivnosti za domicilno stanovništvo i turiste koji posjećuju naše područje, zaključila je Špehar.

- Valamar Riviera podržava Filantropski fond  "Zajedno za zajednicu" u sklopu svojih krovnih programa društveno odgovornog poslovanja. Uz niz vlastitih inicijativa i programa kojima aktivno podržavamo potrebite članove društva i sveobuhvatan razvoj lokalne zajednice, ovime želimo potaknuti razvoj projekata koji su usmjereni na nove sadržaje i kvalitetu življenja lokalne zajednice te naših gostiju, istaknuli su iz ove turističke tvrtke.

Tijana Biletić Orlić, stručna suradnica za financijske potpore u Zakladi, naglasila je da je ukupna vrijednost prvog natječaja 125 tisuća, a najveća vrijednost koju prijavitelji mogu tražiti iznosit će 25 tisuća kuna. Natječaj će, sa svim uvjetima kriterijima i rokovima, biti objavljen na stranicama partnerskih zaklada 15. veljače i ostati otvoren do 17. ožujka. Na prijavu će imati pravo sve udruge i ustanove sa sjedištem registriranim na teritoriju Istarske, Primorsko-goranske, Dubrovačko-neretvanske i Ličko-senjske županije, a aktivnosti projekata ovaj put će se provoditi na područjima gradova Poreča, Labina, Opatije i Dubrovnika, otoka Krka i Raba te Općine Brinje. Tematska područja koja natječaj pokriva su uređenje okoliša i javnih prostora te inovativni sadržaji i aktivnosti za lokalno stanovništvo i turiste, a prvi rezultati će biti vidljivo vrlo skoro. Odabrani projekti, naime, moraju biti ostvareni od 1. svibnja do 15. listopada. (K. FLEGAR)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter