Predstavljen EU-projekt MoveSmart

Ilustracija (M. ANGELINI)
Ilustracija (M. ANGELINI)

Gradonačelnik Boris Miletić predstavio je ciljeve i aktivnosti EU-projekta kojeg je kandidirao Grad Pula pod nazivom MoveSmart.

Riječ je o projektu koji se odnosi prvenstveno na održivu mobilnost u urbanom prometu te traži odgovarajuće i održive načine prometovanja.

Kako je rečeno, u sklopu projekta izradit će se rute za kretanje osoba u urbanim sredinama na temelju prikupljenih podataka od ciljanih skupina, a sve informacije o urbanom prometu unosit će se u dinamičnu bazu podataka.

Grad Pula provest će pilot-projekt "E-bikes" čime će, između ostalog, izvršiti procjenu potrošnje energije i utjecaja na okoliš te testirati intenzitet i način korištenja električnih bicikli i korisničke navike.

- Kao punopravna članice EU-a, želimo maksimalno iskoristiti sve financijske mogućnosti koje nam pružaju i siguran sam da ćemo to znati iskoristiti, kazao je Miletić.

Voditeljica Odsjeka za informiranje, međunarodnu suradnju i europske politike Kristina Fedel Timovski dodala je da je cilj ovog projekta pronalaženje inovativnih rješenja za kvalitetniji život građana, te implementacija nove turističke ponude.

Projekt će trajati 36 mjeseci, ukupna vrijednost je 3,2 milijuna eura od kojih su Puli namijenjene 172 tisuće eura.

Detaljnije o projektu MoveSmart govorila je savjetnica za međunarodne projekte Iva Ivančić koja je naglasila da e-bicikle mogu osigurati višu razinu usluge u odnosu na obične bicikle.

- Iako postoji malo znanstvenih dokaza, korištenje i dijeljenje električnih bicikala može biti isplativo što se MoveSmart projektom želi dokazati, zaključila je Ivančić. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter