Predstavljen Dogwatch na fažanskoj plaži


Na plaži za pse u turističkom naselju Bi Village u Fažani održao se jedinstven događaj koji je za protagoniste imao talijansku školu pasa spasioca "SICS Friuli Venezia Giulia" pododjeljka "SICS Italia" odnosno Talijanske škole spasilačkih pasa.

Za goste naselja i za sve kupače na plaži prezentirali su svoj rad, odnosno spašavanje ljudi na moru, dva puta u danu - od 10 do 12 i od 17 do 18 sati. Inače, "SICS Italia" je osnovan prije 27 godina, a njen osnivač Ferruccio Pilenga uspio je ostvariti svoj san kada je SICS postao poznat na cijelom talijanskom teritoriju, te su se do danas osnovani odjeljci odnosno sekcije po cijeloj Italiji, s oko 540 licenciranih pasa. Treba napomenuti da postoje sekcije "SICS-a" koji rade s pomorskom stražom, neke s talijanskom policijom, vatrogascima...

Kako doznajemo, osobe koje izaberu rad u SICS-u, u želji da postanu spasioci, svi su redom volonteri koji se subvencioniraju od strane donacija. Svi psi pripadaju pojedinim volonterima te su osposobljeni za rad i spašavanje kroz obuku koja traje najmanje godinu dana prije nego što dobiju odgovarajuću licencu.

Licenca se mora obnavljati iz godine u godinu, što je vrlo važno zato da se napravi godišnja procjena vještine psa i njegovo zdravstveno stanje koje mora biti besprijekorno, a sve kako bi se osigurala pouzdanost u ovom odgovornom poslu" dog rescuea".

Ukoliko bi netko sa svojim psom želio ući u ovu udrugu postoje samo dva ograničenja, a to je težina psa - pas mora imati više od 25 kilograma kako bi bio sposoban izvući utapajućeg čovjeka iz vode dok voditelji moraju biti punoljetni. Osim toga, pas mora imati predispozicije za vodu, a rase koje se najčešće koriste u svrhu spašavanja su labrador, zlatni retriver i newfoundlander koji se i inače koriste za aktivnosti na vodi.

Na prezentaciji svoje su vještine pokazali predsjednik sekcije SICS-a i voditelj odjeljka Friuli Venezia Giulia - Giovanni Tius sa psima Wave i Sar (zlatni retriveri) i Ice (australski ovčar), zatim potpredsjednik i voditelj Andrea Valturno sa psom Marjanne, labradoricom boje čokolade, potpredsjednik Danilo Perin sa labradorom boje meda Vascom, te voditelj Mimmo Giovine sa labradoricom Nalom, Linda Stasi sa labradoricomm Keiraom te Tullia Ghersina sa psom Jole, zlatnim retriverom. Martin Moratto i Veronica Marincich glumile su pak utopljenike.

Glavni organizator programa je turističko naselje Bi Village, zajedno s Biasuzzi Turizmom u suradnji sa SICS Friuli Venezia Giulia i sponzorom "Trainer", proizvođačem hrane i ostalih potrepština za kućne ljubimce iz Italije. Osim prezentacijskog dijela animacijski tim pripremio je i sadržajan program na temu pasa dok je voditeljica cijelog događanja bila Simona Mrlak Smailbašić, event manager u naselju. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter