Predstavljen časopis za profesore s talijanistike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Studia Polensia" naziv je časopisa Odjela na talijanskom jeziku pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile koji je predstavljen danas u svečanoj dvorani "Tone Peruško".

- Već je neko vrijeme postojala potreba za pokretanjem časopisa gdje bi svoje znanstvene radove, istraživanja i osvrte objavljivali sveučilišni profesori Odjela na talijanskom jeziku pulskog Sveučilišta, budući da do sada nije postojao časopis takve vrste. Stoga uvelike zahvaljujemo na potpori rektoru dr. Robertu Matijašiću, ali i svim ostalim kolegama koji su omogućili da se ta inicijativa i ostvari.

Časopis će se baviti lingvističkim i sociolingvističkim temama, onim književnim i književnom kritikom, filozofijom, sociologijom, antropologijom, psihologijom i pedagogijom, a svaki rad donosi sažetak na hrvatskom te na engleskom jeziku, kazala je glavna urednica dr. Elis Deghenghi Olujić.

Dr. Rita Scotti Jurić i dr. Neala Ambrosi-Randić provele su nazočne kroz sadržaj ove publikacije. Renesansa, ali i djelovanje Frane Petrića tema su rada Fulvija Šurana, dok o monojezičnosti i o višejezičnosti pišu Andrea Močinić i Neala Ambrosi-Randić.

Ženski svjetovi, kućni ambijent i obiteljska komponenta u djelima Clare Sereni teme su osvrta Elis Deghenghi Olujić.

O geografiji julijskih krajeva u futurističkom pokretu piše Eliana Moscarda Mirković, dok se Sarah Zancovich osvrnula na narativne modalitete u postmodernističkoj prozi Itala Calvina i njegovog djela "Se una notte d'inverno un viaggiatore" (Ako jedne zimske noći neki putnik).

Temom iz dječje književnosti, odnosno stvaralaštvom talijanske autorice Biance Pitzorno pozabavila se Tanja Habrle, a o jednom prigodnom venecijanskom sonetu iz 18. stoljeća iz Rovinja piše Sandro Cergna. Interkulturalna edukacija tema je rasprave Elvi Piršl i Marine Diković.

Predstavljanje ovoga časopisa glazbenim su intermecom uveličale Sonja Stojnić i Nataša Dragun. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter