Predstavljen 3D okoliš podzemnog grada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Trodimenzionalni okoliš virtualnog podzemnog grada u izgradnji - i to u stvarnim dimenzijama, položaju i situacijama bivšeg rudnika, dobivenim njegovim laserskim mjerenjem - predstavljen je u subotu u KUC-u Lamparna na pocetku desetog Transart festivala.

Tema jubilarnog izdanja je upravo "Underground City XXI - Europska interdisciplinarna platforma", dvogodišnji projekt udruge Labin Art Express XXI.

Kroz 3D model, koji je razvio francuski Libat, posjetitelji ce u kulturno-umjetnickom centru, porucuju organizatori, moci putovati (otkrivati razne vrste celija i tunela) do petka (od 19 do 22 sata).

Ideja je da se virtualni model krene puniti radovima umjetnika, arhitekata, a cilj ove inacice grada jest ubrzati realizaciju poodavno predstavljene ideje - pretvaranja bivšeg rudnika ugljena u Labinu i Raši u pravi podzemni grad.

Libat, partner udruge LAE XXI, predstavio je i dosad razvijenu projektnu dokumentaciju - fotografije rudnika, 3D crteže i slike inspirirane rudnikom, te druge materijale. Uz to, izloženi su graficki radovi studenata Prague Collegea na temu "Underground City XXI" koji se mogu razgledati do subote (od 19 do 22 sata).

Subotnju vecer zakljucio je Dean Zahtila gastro-performansom skupine Metal Guru pod nazivom "Ketama", doduše bez najavljenih Sanje Švrljuge i Vladimira Dodiga Trokuta. Djelo je koncipirano na nacin da hranu - od pripreme do konzumacije - tretira kao umjetnicki cin, akciju kojom se želi utjecati na covjekove osjete i emocije, i to napadajuci sva cula.

"LAE-a, baš kao i naši prethodnici rudari, spada u skupinu onih kojima su za izražavanje dovoljne samo crna i bijela boja", kazao je Zahtila prije nego je rijetkim posjetiteljima poslužio "prvo - crno jelo", pidoce na buzaru, i to izravno na foliju duž stola s na sredini ugradenim monitorima. Uslijedili su bakalar i crni tartufi.

Inacicu istog performansa Metal Guru vec je izvodio na medunarodnim kulturnim manifestacijama, a "Ketama" ce biti ponovljena u Becu, gdje Transart gostuje od 4. do 10. listopada.

U Labinu festival traje do 1. listopada, a nastavlja se u petak, kada ce se site-specific instalacijom "Underground City in a City" predstaviti Miha Turšic iz Slovenije.


Podijeli: Facebook Twiter