Predstavljanje Smareglinih vokalnih skladbi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U sastavu brojnih aktivnosti promidžbe glazbe pulskog skladatelja Antonia Smareglie i u nastojanju da se krug posjetitelja koncerata klasične glazbe u Puli proširi mlađom generacijom, Sveučilišna knjižnica u Puli uz potporu Grada Pule drugu godinu zaredom organizira koncerte za učenike pulskih osnovnih škola.

Jučer su učenicima trećih i četvrtih razreda OŠ Centar predstavljene Smaregline vokalne skladbe koje su izveli nastavnici pulske Muzičke akademije doc. art. mr. art. Sofije Cingula i Sandro Vešligaja, dr. art. Na programu su bila djela "Salve Regina", "Due canzoni gradesi", "Ruba ai fior", "Una mesta sospirando" i "Nell'onde chiare". Učenici su postavili niz zanimljivih pitanja o Smaregli, pjevanju, vrstama glasa, a Cingula im je rekla i da dvije skladbe poslušaju zatvorenih očiju, budući da je Smareglia pred kraj života oslijepio, pa da probaju osjetiti kako je to slušati glazbu kada ne vidiš.

Sofija Cingula promotorica je glazbe autora varaždinskog i istarskog skladateljskog kruga te bavi se i djelovanjem ženskih skladateljica s naših prostora. Zaposlena je na pulskoj Muzičkoj akademiji, kao i pijanist Sandro Vešligaj, dobitnik brojnih nagrada i priznanja koji pohađa poslijediplomski umjetnički studij za izvođače na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Sveučilišna knjižnica idući tjedan, 29. prosinca u pulskoj Zajednici Talijana organizira koncert Smareglinih vokalnih skladbi koje će izvesti mezzosopranistica Sofija Cingula i pijanistica Tamara Jurkić Sviben, a početak je u 19 sati. (V. B.)


Podijeli: Facebook Twiter