Predstavljanje knjige "Hrvarenja" Mate Ćurića

Naslovnica knjige
Naslovnica knjige

U četvrtak u 18 sati u prostorijama Ogranka Matice hrvatske Pula (Kandlerova 42) bit će predstavljena knjiga novinara i urednika u našem listu Mate Ćurića "Hrvarenje". O knjizi će govoriti voditelj pulskog Ogranka Matice hrvatske Daniel Mikulaco, prof. emeritus Miroslav Bertoša, nakladnik David Ivić i autor Mate Ćurić.

Riječ je o izboru kolumni koje su od 2006. godine izlazile pod naslovom Ba(l)kanalije u Glasu Istre, a tu su i kolumne Bestijarij i ISTRAjavanje, koje su također objavljivane na stranicama našeg lista. Ćurić navodi da su kolumne imale izvrstan odjek kod publike i da se jedan čitatelj zapitao zašto dotični novinar nije do tada pisao slične stvari i gdje je bio cijelo to vrijeme. Ćurić ga je u narednoj kolumni podsjetio da je više od pola stoljeća objavljivao prikaze i kolumne, napose one filmske, na što je čitatelj pak replicirao da Kulturu naprosto preskače.

Knjiga je nazvana "Hrvarenje" jer se iz tih napisa može izvući jedan zajednički motiv, a to je briga za nacionalnu i kulturnu sliku društva "koje nas drugim narodima i kulturama predstavlja kao jedinku, kao dio sveopćeg europskog zajedništva u kojemu Hrvatska ima svoje mjesto i gdje pripada".

Mate Ćurić više od tri desetljeća je filmski kritičar, kolumnist, novinar i urednik u dnevniku Glas Istre, a bio je i pomoćnik glavnog urednika. Diplomirao je bohemistiku i jugoslavistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Prva mu je knjiga monografija o KUD-u "Bratstvo" iz Marušići pored Buja 1987., a deset godina kasnije u Matici hrvatskoj i Istarskom ogranku DHK-a izlazi mu druga knjiga "Rađanje i obnavljanje", o kazalištu, najviše filmu, književnosti, likovnosti… Zagrebački Profil 2004. godine izdaje mu roman "Povratak", a knjigu "Kino Pistola" objavio je 2010. U pripremi za tisak mu je i novi roman o Domovinskom ratu. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter