Predstavljanje Elvisa Lenića

Elvis Lenić (M. ANGELINI)
Elvis Lenić (M. ANGELINI)

Dokumentarnom trilogijom "Cuki", "Prašćina" i "Teza" te filmom "Lov" sutra će se u Klubu Pulske filmske tvornice, s početkom u 21 sat, predstaviti pulski višestruko nagrađivani autor Elvis Lenić.

Za ovu je priliku Lenić odabrao stilski slične dokumentarne filmove koji tematiziraju odnos istarskog čovjeka prema tradiciji i prirodi. Desetominutni "Cuki", lirska minijatura o branju plodova jeseni uz glazbenu podlogu besmrtnog Angela Badalamentija, osvojio je 2003. prvu nagradu u kategoriji dokumentarnog filma na 34. KRAF-u te drugu nagradu na 33. reviji hrvatskog filmskog i videostvaralaštva 2001.. Naturalistički prikaz svinjokolje u ruralnoj Istri, 20-minutna "Praščina" je na 35. reviji hrvatskog filmskog i videostvaralaštva održanoj 2003. dobila treću nagradu, dok je godinu dana kasnije završni dio ove dokumentarne trilogije, desetominutna "Teza", odnio prvu nagradu u kategoriji dokumentarnog filma na 35. KRAF-u te drugu nagradu na 36. reviji hrvatskog filmskog i videostvaralaštva. Lenićev srednjemetražni dokumentarac "Lov" prati istarske lovce tijekom jedne kalendarske godine.

Elvis Lenić rođen je 1971. u Puli. Nakon što je na Tehničkom fakultetu u Rijeci diplomirao strojarstvo radio je u Brodogradilištu Uljanik, a sada predaje u pulskoj Tehničkoj školi. Od osnutka udruge Šikuti Machine 2000. godine, djeluje kao koautor brojnih performansa, instalacija i videoradova. Kao filmski kritičar godinama je pisao za Glas Istre, a objavljivao je i u Vijencu, Hollywoodu, Hrvatskom filmskom ljetopisu te na portalu www.filmovi.hr. Trenutno uređuje i piše svoj filmski blog "Tko gleda zlo ne misli"  na portalu www.kulturistra.hr.

Redatelj je i zapaženih filmova "Ethan" i "Drug Ferlin". (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter