Strukovna škola Eugena Kumicica je u suradnji s gradskim Savjetom mladih u svom praktikumu organizirala predstavljanje barmenskih vještina i pripremanja koktela. Sa zanimanjem barmena i njihovim umijecima ucenike su upoznali Marko Ristic i Karlo Damijanic iz Udruge barmena Istre.
Ucenici su tako mogli vidjeti kako se pripremaju najpoznatiji kokteli i izvode sve popularnije egzibicije. Doznali su i kako je za prohibicije u SAD-u nastalo ovo zanimanje. Najpoznatiji današnji kokteli se inace temelje na recepturama oca ovog zanimanja Jerryja Thomasa, objavljene u njegovoj knjizi davne 1962. godine.
Za zanimanje barmen ne postoji posebno usmjerenje u ugostiteljskim školama, pa ucenje ovih vještina ovisi o sklonostima nastavnika. Upravo je rovinjska škola, u kojoj radi nagradivana Tiziana Ikica, poznata po promoviranju barmenskih vještina.
U Udruzi barmena, koja ima svoj prostor u pulskom Rojcu i svoje web stranice, su se zato odlucili promovirati svoje zanimanje, a pocetkom sljedece godine organizirat ce i prvi tecaj za barmenske vještine. Zbog sve popularnijih koktel barova i podizanja kvalitete hotelskog smještaja došlo je do vece potražnje za ovim zanimanjem.
Karlo Damijanic najveci je uspjeh ostvario na nedavnom medunarodnom turniru u Opatiji, gdje je osvojio trece mjesto i bio najbolji hrvatski natjecatelj, a na ovogodišnjem prvenstvu Hrvatske bio je cetvrti.
Udruga barmena za svoje najistaknutije clanove organizira nastupe na takmicenjima u Rimu, Beogradu i Londonu. Buduci da je medunarodna konkurencija jaka iduce godine namjeravaju organizirati turnir na pulskoj Portarati, gdje bi se natjecali barmeni šire regije i tako stekli iskustvo za nastup na velikim manifestacijama.