Predstavljanje albuma Mamut u intimnoj atmosferi


Urban se vraća na tvrđavu Minor sa svojim bendom Urban & 4 u nedjelju, 19. srpnja. Tom prigodom predstavljat će pjesme s novog i nagrađivanog albuma "Mamut" u intimnoj atmosferi Malog Brijuna.

- Već godinama dolazimo u tvrđavu Minor gledati predstave i uživamo kako u njima tako i u samome prostoru. Sada nam se, tri godine nakon "Operacije Minor", ponovno pružila prilika da budemo dio te priče. S obzirom na posebnost samoga prostora pokušat ćemo koncert učiniti nešto drugačijim nego inače, kaže Damir Urban koji uoči koncerta ne želi otkrivati puno o tome što sprema na Malom Brijunu nego želi igrati na efekt iznenađenja.

Urban je protekle subote sudjelovao i na koncertu za 15. obljetnicu djelovanja kazališta Ulysses, a inače, od samih početaka stalno sudjeluje na raznim koncertima koji se održavaju u sugestivnom ambijentu utvrde Minor.

Damir Urban (Rijeka, 1968.) je hrvatski pjevač, tekstopisac i gitarist. Svoj prvi javni nastup imao je na riječkoj rock sceni kao šesnaestogodišnjak sa sastavom La bellona koju je osnovao 1984. godine. U sastavu je svirao bas gitaru te pisao tekstove i glazbu. Tijekom 1986. godine nastaje sastav Laufer u kojoj je autor tekstova, suautor glazbe i vodeći vokal. Prvi album Laufera "The best of...", s hitovima "Budi moja voda", "Svijet za nas", "Lopov Jack" i drugi, izlazi 1993. godine u izdanju slovenske diskografske kuće Corona records. Pjesma "Budi moja voda" dobiva nagradu Radija Velike Gorice za Hit godine. U sljedeće dvije godine izlaze dva albuma, "Pustinje" (1994.) i "EP" (1995.) u izdanju Croatia Recordsa. Zbog autorskih nesuglasica grupa Laufer ubrzo prestaje s radom.

Godine 1996. izdaje prvi samostalni album, "Otrovna kiša" u izdanju Izabela Recordsa koji je snimio uz pomoć prijatelja okupljenih pod imenom "4". Album, na kojem se nalaze hitovi "Astronaut", "Nebo" i "Robot", nominiran je za nagradu Porin i to u tri kategorije: za najbolji videobroj ("Nebo"), za najbolju produkciju, te najbolju snimku albuma. Dvije godine kasnije, u izdanju Croatia Recordsa, izlazi drugi album, "Žena dijete", za kojeg dobiva Porina za najbolji rock album i najbolji album alternativne glazbe.

Međutim, nagradu za najbolji album alternativne glazbe je odbio primiti smatrajući da album "Žena dijete" pripada rock žanru te da je nominacijom u kategoriji alternativnog rocka oštetio one koji to zaista jesu. Pored Porina, album je osvojio i nekoliko "Crnih mačaka" te od glazbenih kritičara proglašen jednim od deset najboljih albuma desetljeća.

U listopadu i studenom 2004. godine u studiju G.I.S. u Rijeci snima svoj treći album, "Retro", kojeg izdaje diskografska kuća Croatia Records. U snimanju su mu i ovaj put pomogli prijatelji pod imenom "4": Marko Bradaschia (bubnjevi), Sandi Bratonja (bas), Saša Markovski (klavijature) i Tonči Radić (gitara). U svibnju 2011. snima videospot za pjesmu "Black Tattoo", gdje mu je partner čelist Stjepan Hauser, a spot služi kao najava budućeg albuma tandema Urban i Hauser. (V. BEGIĆ) 


Podijeli: Facebook Twiter