Predstavka Vladi za referendum o Plominu C

TE Plomin (D. ŠTIFANIĆ)
TE Plomin (D. ŠTIFANIĆ)

Prvi potpisnici predstavke Vladi RH kojom se građani protive realizaciji projekta Plomin C s ugljenom kao energentom bez prethodno provedenog referenduma su predstavnici Labin Art Expressa, udruge koja je akciju pokrenula, i Zelene stranke, koja je prva podržala njihovu inicijativu. Istovremeno je danas u Lamparni održana konferencija za novinare na kojoj je najavljen daljnji tijek akcije i objašnjen njezin značaj.

Predstavku su potpisali Tamara Nestorović, voditeljica Programa civilnog društva u L.A.E.-u, predsjednik Zelenog saveza Josip Anton Rupnik, predsjednica županijske organizacije Gordana Ferenčić, predsjednik Zelene stranke Aljoša Babić te Milan Popadić, njihov predstavnik u vijeću Primorsko-goranske županije.

- Drago nam je da su Zeleni podržali ovu inicijativu koju smo pokrenuli u partnerstvu s Eko Kvarnerom. Pozivamo i druge stranke da je uvrste u svoje predizborne kampanje i potaknu birače na potpisivanje. Nismo naklonjeni ni jednoj stranci, stranke moraju biti naklonjene nama, kazala je Nestorović.

U Primorsko-goranskoj županiji Eko Kvarner je potpisivanje pokrenuo 18. siječnja. Predstavka se razlikuje u tome što se u njoj ne traži referendum nego je naglasak na protivljenju tehnologiji i ugljenu kao energentu u Plominu C.

- U našoj županiji predstavka se više tiče ekologije, a u Istarskoj bazične demokracije, čega nam u Hrvatskoj izuzetno nedostaje. Tražili smo od našeg županijskog vijeća raspravu o tome kako će Plomin C na ugljen utjecati na zdravlje građana i turizam i ugostiteljstvo kao osnovnu gospodarsku djelatnost u županiji, ali nije održana, kazao je Babić.

Slično njemu Rupnik je napomenuo da je kao županijski vijećnik 18. srpnja 2011. godine zatražio raspravu o energentu u Plominu C, ali da zahtjevu još uvijek nije udovoljeno. Ferenčić je rekla da će predstavka biti kruna izražavanja mišljenja građana u objema županijama te da je i predsjedniku Josipoviću na primanju u njegovom Uredu kazala da bi bilo dobro raspisati referendum.

Predstavka se može potpisati u Lamparni svakoga dana osim nedjeljom od 9 do 22 sata. O drugim lokacijama u gradu i diljem Istre na kojima će se to moći učiniti, L.A.E. će građane obavijestiti.  Zainteresirani mogu obrazac skinuti na internetskoj adresi www.glaszazark.novilabin.org te ga tako, ne samo potpisati nego se i uključiti u akciju dajući ga drugima da ga potpišu, napomenula je Nestorović. (R. SELAN)           


Podijeli: Facebook Twiter