Predstavili se najbolji mali književnici, novinari i glumci

Sa scenskih nastupa (D. ŠTIFANIĆ)
Sa scenskih nastupa (D. ŠTIFANIĆ)

Gradska smotra LiDraNo održana je jučer u organizaciji Osnovne škole Monte Zaro u Domu hrvatskih branitelja. Svoje su umijeće pokazali osnovnoškolci i srednjoškolci iz škola na području grada Pule u pisanju literarnih radova, onih novinarskih te u pojedinačnoj i skupnoj recitaciji.

Salsa skupine Latinitas

Prije izvedbi dramsko-scenskog stvaralaštva učenika kratki program pripremilo je kulturno-umjetničko društvo "Val", škole domaćina, Monte Zaro uz učiteljice Gordanu Ružić Stanojević, Manuelu Mišan i Šteficu Martinić, dok je plesna skupina Latinitas izvela salsu.

Potom, nakon pozdravnih riječi ravnateljice škole Branke Sironić i pročelnice Upravnog odjela za društvene djelatnosti grada Pule Elvire Krizmanić Marjanović, svoje su umijeće predstavili pojedinačno i skupno recitatori iz pulskih osnovnih škola te iz Gimnazije. Njihovo je umijeće ocjenjivalo povjerenstvo u sastavu dramska pedagoginja Marijana Peršić iz Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula, diplomirani glumac Luka Juričić iz Teatra Naranča te profesorica hrvatskog jezika i književnosti i talijanskog jezika i književnosti iz OŠ Kaštanjer Nataša Ilić Agatić.

Najbolji radovi u kategoriji literarnog stvaralaštva, o čemu su odlučivali profesorica i književnica Slavica Lončarić, profesorica hrvatskog jezika i književnosti i talijanskog jezika i književnosti iz OŠ Monte Zaro te iz Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Lara Jurčić Matošević te niža potpisana novinarka, od sveukupno 38 pristiglih radova, sedam u kategoriji srednjih škola te 31 u kategoriji osnovnih škola, su onaj Jakova Krajcara iz OŠ Vidikovac "Pozdrav moru" (mentorica Evelina Majcan Lenić), Laure Antunović iz OŠ Kaštanjer s radom "Samoća" (mentorica Nada Baričević), Alena Celije iz OŠ Veruda s uratkom "Neprijatelj br.1" (mentorica Vesna Poropat), Lane Bedrina iz OŠ Centar s djelom "Žirafa koja se boji visine" (mentorica Ina Delić) te Gregora Petrovića iz OŠ Kaštanjer s uratkom "Na prste" (mentorica Mirjana Fiorido).

Uspješni scenski nastupi

U kategoriji srednjih škola izabrana su dva uratka iz Gimnazije Pula, onaj Ivone Kelava "Kupreške košare" (mentorica Silvija Starčić) i Donatele Macan "Kambijane besude" (mentorica Meri Šimunov) te iz Ekonomske škole Pula dolazi uradak naslovljen "Zvijezde" autorice Alme Jahić pod mentorstvom Vesne Ivić.

U dramsko-scenskim nastupima najuspješniji su bili učenici OŠ Šijana pod mentorstvom Branke Cvek i igrokaz Grigora Viteza "Tko će s nama u šumicu", skupni nastup (učenici Nicole Smajić, Anthea Greblo Stari, Lara Šalinović i Mateo Radolović, mentorica Vera Šebelić), OŠ Stoja i igrokaz Nade Zidarić "Kokoš kod frizera" (učenice Hana Udovičić i Maja Šebelić, mentorica Lara Ivanović) i skupna izvedba učenika OŠ Kaštanjer pod mentorstvom Vere Šebelić (učenici Mark Marić, Sara Šarić i Ariana Perković).

Za pojedinačne nastupe najbolji su bili Bruno Bendić iz OŠ Vidikovac (mentorica Sanja Pereša Macuka) te iz OŠ Šijana Mateo Radolović i Rafaela Perić, kojima je mentorica bila Branka Cvek.

U kategoriji srednjoškolaca, jedini prijavljen i dakako jedini koji je prošao, bio je Patrik Bolković iz pulske Gimnazije s mentoricom Meri Šimunov.

Najbolji novinarski radovi

Članovi povjerenstva za novinarske radove bili su profesorica hrvatskog jezika i književnosti te diplomirana bibliotekarka u OŠ Monte Zaro Dragica Pršo, profesorica i novinarka Jelena Vitasović iz Regional Expressa te diplomirani politolog, novinar HRT-a Radio Pule Elvis Morina. Oni su na daljnju razinu natjecanja proslijedili uratke Vanesse Buždon iz OŠ Tone Peruška pod mentorstvom Jasenka Zekića, Petre Puljić iz iste škole, ali pod mentorstvom Elvire Osso Dermit, Filipa Pašića iz OŠ Monte Zaro (mentorica Karla Virgilio), Lovra Milinkovića iz OŠ Kaštanjer uz mentorstvo Mirjane Fiorido, a iz iste škola i iste mentorice je i uradak Stele Kenđelić. U kategoriji srednjoškolaca tu su radovi Nine Zuccon iz Gimnazije Pula (mentorica Zlata Knez) te Monike Jurić, iz iste škole, ali pod mentorstvom Silvije Starčić. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter