Predstavili se književnici i prevoditelji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U malom, ali zato do posljednjeg mjesta ispunjenom prostoru Hiže od besid na pazinskom Buraju u subotu je u sklopu medunarodnog susreta izdavaca "Put u središte Europe" održana književna vecer na kojoj su se predstavili književnici i prevoditelji nagradeni na lanjskom susretu.

Vecer je otvorila književnica, prevoditeljica, urednica, teoreticarka i povjesnicarka književnosti Irena Lukšic iz Duge Rese pa je voditelja književne veceri Davora Šišovica prvo zanimalo kako niže tolika zanimanja i u kojem se od njih ponajviše prepoznaje. Odgovorila je da su promjene zanimanja u ovoj zemlji nužnost zbog zavisti okoline, a da sebe najviše vidi kao citateljicu.

Uslijedilo je citanje price "Mick Jagger" u kojem se ona osvrce na idola mladosti, a zatim i autoricin zakljucak kako je globalizacija zapocela s rock and rollom. Novogoricka pjesnikinja Maja Vidmar koja je nedavno mjesec dana boravila u Kuci za pisce ocijenila je boravak u Pazinu plodonosnim cemu je osim inspirirajuce lokacije ponad Pazinske jame još važniji razlog bio izostanak obiteljskih briga i obaveza.



Slicno kao i u Hrvatskoj, ni u Sloveniji poezija nije cijenjena, kazala je Vidmar zakljucivši da ionako "poezija nikad nije bila za široke mase". Marina Jadrejcic iz Kanfanara koja vec petnaestak godina piše znanstvenofantasticnu prozu govorila je o osobitostima istarske mitologije koju koristi u pricama, a madarski prevoditelj Zoltan Medve o suodnosu madarske i hrvatske književnosti.

Trenutni je gost Kuce za pisce ustvrdio da je na hrvatski jezik preveden dostojan broj madarskih autora, dok je obrnuto situacija lošija. Opatijski književnik Damir Miloš koji je bio gost slicne kuce za pisce, ali one u Grazu, komplimentirao je domacinima primijetivši da je pazinska ljepša od austrijske. S njim je književna vecer skrenula u teoriju književnosti pri kojem je bilo rijeci o smislu prevodenja književnog djela, hermenautici, filozofiji u književnosti, da bi na kraju Miloš uz smiješak zakljucio "tko ce mistificirati jezik, ako nece književnici".

Najmlada spisateljica na veceri, Stela Jelincic koja je pred dvije godine izdala svoj prvijenac "Korov je samo biljka na krivom mjestu" najavila je da ce zapocetu potragu za identitetom nastaviti u novom romanu koji priprema.

Organizator manifestacije bilo je gradsko Ucilište, a nazocne su na samom pocetku pozdravili pazinski gradonacelnik Renato Krulcic, procelnik za društvene djelatnosti Boris Demark te ravnateljica Gradske knjižnice Pazin Iva Ciceran.


Podijeli: Facebook Twiter