Predstavi Matije Ferlina specijalna nagrada

Matija Ferlin (M. BRATOŠ)
Matija Ferlin (M. BRATOŠ)

Predstavi Matije Ferlina "Mi smo kraljevi a ne ljudi" u izvedbi Drame Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu na upravo završenom 49. BITEF-u dodijeljena je specijalna nagrada "Jovan Ćirilov" za, uz ostalo, "jedinstven, intrigantan i autentičan kazališni jezik", izvijestio je u petak zagrebački HNK.

Suptilan kazališni pristup

U obrazloženju žirija, koji je nagradu dodijelio jednoglasno, ističe se da Ferlinova predstava "razvija jedinstven, intrigantan i autentičan kazališni jezik, posjeduje precizan i osjećajan pristup odrasloj, ali i mladoj publici, iznimno kombinira umjetničke jezike i izuzetno pristupa plesu koristeći ga u dramske svrhe, uvodi suptilan i delikatan kazališni pristup, gradeći kazališni integritet na razini intimnoga dijaloga koji izvođači ostvaruju s prostorom, odnosi se prema djeci bez dociranja te izostavlja moraliziranje i jednostavne odgovore na komplicirana pitanja na teme ljudskosti i aktualne teme".

Međunarodni žiri, u kojemu su bili glumci Mirjana Karanović i Žarko Laušević, dramaturzi Agnieszka Jakimiak (Poljska) i Stefan Blaeske (Njemačka) te scenograf Thomas Walgrave (Belgija), grand prix "Mira Trailović" dodijelio je francuskoj predstavi "Zbogom" u režiji Jonathana Capdeviellea nastaloj u produkciji pariškoga kazališta Bureau Cassiopee, a festivalska publika nagradu je dodijelila slovenskoj predstavi "Ilijada" nastaloj u koprodukciji SNG Drama iz Ljubljane, Mestnega gledališča ljubljanskog i Cankarjevog doma i u režiji Jerneja Lorencija, koji je na festivalu nagrađen i za najbolju režiju. Za nagrade na festivalu održanom od 17. do 24. rujna natjecalo se ukupno deset predstava.

Dječji jezik kao ishodište

Ferlinova predstava premijerno je izvedena u svibnju u Kineskom paviljonu Zagrebačkog velesajma, a prije BITEF-a gostovala je na Kunstenfestivalu u Bruxellesu i talijanskom Mittelfestu. Na repertoaru HNK ponovno će biti 30. rujna, 1., 2., 3., 6. i 7. listopada, kada će se prikazivati na sceni Travno, a 9. listopada gostovat će na sarajevskom kazališnom festivalu MESS-u. Scenograf predstave je Mauricio Ferlin, dramaturzi Goran Ferčec i Jasna Žmak, skladatelji Alen i Nenad Sinkauz, a u predstavi glume članovi ansambla Drame HNK u Zagrebu Livio Badurina, Ana Begić, Jadranka Đokić, Dušan Gojić, Ivana Jončić i Iva Mihalić.

U predstavi "Mi smo kraljevi a ne ljudi" Matija Ferlin istražuje scenski pokret i jezik. Koristeći pokret kao jeziku ravnopravno sredstvo, Ferlin u ovom projektu kao ishodišni materijal koristi dječji jezik, dječje misli i rečenice koje je prikupio iz niza izvora, i kojima će oblikovati jedan specifičan izvedbeni svijet koji izmiče logici svijeta na koji smo, kao odrasli, navikli. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter