Predstava "Svećenikova djeca" premijerno u Kerempuhu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Paralelno s kino distribucijom filma "Svećenikova djeca" Vinka Brešana, koji je s više od 155 tisuća gledatelja nedavno proglašen najgledanijim hrvatskim filmom u 21. stoljeću, kazalište "Kerempuh" za 15. ožujka priprema premijeru istoimene predstave, nastale također prema drami Mate Matišića i u režiji Maria Kovača.

Priča je poznata: kako bi poboljšao natalitet u Hrvatskoj svećenik uz pomoć trafikanta počne s vlastitom natalitetnom politikom, buši kondome kako bi promijenio trend u Hrvatskoj, u kojoj se broj umirovljenika povećava, a rodilišta zatvaraju.

Unatoč istim temeljima, predstava će biti različita od filma jer, rekla je dramaturginja Dora Delbianco, i sama drama bitno je različita od scenarija. Razlike su velike, među ostalim, likovi u predstavi stariji su od filmskih, a ni publika ne bi trebala imati asocijacije na film, dodala je.

Predstava na duhovit način otvara pitanja koja su ponovno važna kao i 1999. kada je drama napisana, uplitanjem crkve u građanska pitanja i položajem žena u društvu, ustvrdila je Delbianco, napomenuvši kako su prva dva čina smiješna, a treći se pomiče prema apsurdu.

Delbianco drži da će popularnost filma doprinijeti predstavi samo "na prvu", no da će posjećenost ovisiti, kao i dosad u tom kazalištu, o usmenoj reklami onih koji su ju pogledali.

U predstavi glume Željko Koenigknecht, Edo Vujić, Branka Trlin, Velimir Čokljat, Ivan Đuričić, Anita Matić Delić. Scenograf je Miljenko Sekulić, kostimografkinja Hana Letica, glazbu potpisuje Tomislav Babić. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter