Predstava "Struktura Zaborava" večeras u Poreču

Iz predstave "Struktura zaborava"
Iz predstave "Struktura zaborava"

U sklopu nultog izdanja projekta "Tornaj se doma" večeras će se u Pučkom otvorenom učilištu Poreč održati predstava "Struktura Zaborava", rad grupe autora Davida Belasa, Alberta Jerejčića, Andreja Zbašnika i Tee Šimičić. Predstava se bavi izgubljenim znanjem i zaboravom.

Autori igraju bez naknade

- "Struktura Zaborava" je predstava koja transcendira potrebu za formalno-logičkom analizom. Višeslojna, ona izražava stanje suvremenog čovjeka koji je sve skloniji zaboravljanju esencije trajanja. Živjeti slobodan od barijera i kalupa vlastitih umotvorina. One stvaraju oko nas i u nama kavez koji briše memoriju metafizičke biti postojanja, a to je ljubav i vječna težnja za spajanjem sa beskonačnim, kaže Zbašnik.

Program započinje Marko Ritoša s "Piano.intro" u 22 sata, predstava počinje u 23 sata, a za atmosferu i završetak večeri glazbu bira Stephanie Prekali u prostoru Cafe bara Lapidarium.

Autori ovog nultog izdanja igraju bez naknade kako bi dokazali da postoji prostor i potreba za ovakvim projektom, koji bi kontinuirano brinuo za dosege umjetnika, kulturnih djelatnika, bez obzira na način kojim se izražavaju, koliko godina imaju, i bez obzira jesu li amateri ili profesionalci.

- Ovim projektom Pučko otvoreno učilište Poreč usmjerava se prema drugim porečkim institucijama, nevladinim organizacijama i pojedincima dajući priliku da grad i građani grade i progovaraju kulturu sami, upravo onim što jesu i na način na koji im najviše odgovara, stvarajući platformu za razvoj urbane kulture grada (GRADiTI Poreč) pokrećući sadržaje koji neće biti komercijalni ili bez ukusa, promovirajući svoje vrijednosti, ističe David Belas, voditelj glazbeno-scenske djelatnosti POU  Poreč i dodaje da je ciklus autora "Tornaj se doma" platforma POU Poreč pomoću koje će se otvoriti prostor za predstavljanje autora koji su na neki način povezani s Porečom.

Mobilnost umjetnika na najvišoj razini

- U vremenima kada je mobilnost umjetnika na najvišoj razini, umjetnici putuju i žive na relacijama između raznih centra događanja, gradova u državi izvan nje te, potvrđuju da živjeti na jednom mjestu, stvarati na drugom, a predstavljati se na nekom trećem, postaje dijelom novog ritma življenja.

Svjesni ovih novih okolnosti, kroz ovaj ciklus želi se stvoriti prostor i prilika da se autori koji svoje karijere stvaraju izvan našeg grada, s radošću i posebnim osjećajem prema sredini, koja je jedna od stanica njihovog umjetničkog putovanja, vrate i pokažu što su novo napravili. Na taj način se stvara nova komunikacija između građana i autora, prijateljska ali i poslovna, stvaraju se uvjeti da se s radošću "tornaš doma", na par dana, na godinu, na duže", ističe Belas. (M. Ra.)


Podijeli: Facebook Twiter