Predstava "Picasso" gostovala u INK-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula u subotu je gostovala PlayDrama iz Splita s predstavom "Picasso" u režiji Nenni Delmestre. Rijec je o dijaloškoj drami Jeffreya Hatchera u kojoj zaticemo Picassa 1941. godine u okupiranom Parizu.

Predstava je prikaz intrigantne situacije u kojoj je Picasso priveden u ured gospodice Fischer, službenice njemackog ministarstva kulture koja uz njegovu pomoc treba odrediti koji je originalan od tri njegova crteža kojih su se nacisti domogli, da bi taj (što Picasso ne zna na pocetku komada) bio predstavljen na izložbi degenerativne umjetnosti i kao takav spaljen.

Kako komad i dijalog teku, otkrivaju se zanimljivi detalji licnosti samog Picassa i gospodice Fischer koja polako ruši svoju fasadu beskompromisne i mocne službenice Reicha. Gledatelji otkrivaju da je ona zapravo povjesnicarka umjetnosti koja visoko cijeni Picassov opus ali je, zbog prijetnji njezinim roditeljima, primorana izvršavati naredbe nacistickog režima. Zato i nastoji pomoci Picassu i spasiti dva njegova crteža po cijenu uništenja jednog.

I Picasso u komadu postupno otkriva svoje slabe strane. Kroz dijalog gledateljima se otkriva kompleksnost njegovog genija kojem je slikarstvo toliko znacajno da njime opravdava cak i smrt najbližih (sestre, prijatelja).

Osim toga, Picasso otkriva i svoj seksisticki odnos prema ženama te stav prema politici za koju odlucno tvrdi da ga nikada nije zanimala.

U ulogama Picassa i gospodice Fischer našlo se dvoje sjajnih glumaca, Elvis Bošnjak i Lana Helena Hulenic. Bošnjak je svojom energijom vjerno docarao Picassovu karizmaticnu i proturjecnu osobnost i genijalnost koja postaje samoj sebi opravdanje u uništavanju života onih koji joj se nadu na putu, a Lana Helena Hulenic vješto nijansira i balansira svoj lik izmedu hladne službenice Reicha i emotivne povjesnicarke umjetnosti.


Podijeli: Facebook Twiter