Predstava o umjetnosti prijateljevanja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Snježna slika" ili bijeli motiv na bijeloj pozadini s nekoliko bijelih poprecnih linija je umjetnicko djelo vrijedno 200 tisuca franaka, ali i "pahuljica" koja ce medu tri dugogodišnja prijatelja pokrenuti lavinu pitanja i nedoumica o razlicitim pogledima na umjetnost i život uopce.

Tako kroz suptilnu, kratku i šarmantnu komediju "Art" nagradivana francuska dramska spisateljica, novelistica i spisateljica Yasmina Reza progovara o nastanku i puknucu složenih meduljudskih odnosa. Iako je nastalo prije više od petnaest godina, ovo kazališno djelo ne prestaje plijeniti pozornost kako citatelja tako i ljubitelja teatra, o cemu svjedoci i niz francuskih i britanskih nagrada.

Nakon uspjeha na svjetskim kazališnim daskama predstavu je u nas oživio nezavisni zagrebacki Aplauz teatar i tris renomiranih domacih glumaca: Zijad Gracic, Slavko Juraga i Ivan Joncic. Nakon nedavne premijere pocetkom veljace sinoc ih je imala prilike vidjeti i porecka publika u kazališnoj dvorani Puckog otvorenog ucilišta.

Kada pedesetogodišnji dermatolog Serge svom prijatelju Marcu pokazuje svoju posljednju akviziciju, sliku poznatog umjetnika Antriosa, ni ne sluti da ce ona staviti na kušnju njihovo prijateljstvo.

Slika, tipican primjer skupog umjetnickog djela u kojem nitko ništa ne razaznaje, postaje Sergeovo "carevo novo ruho" i njegove prijatelje stavlja u dilemu da li šuteci kimati glavom ili reci svoje mišljenje i otvoriti škakljivo pitanje "zašto smo uopce prijatelji toliko godina"...

Produkcijski nezahtjevna predstava s malim brojem uloga i jednostavnom scenografijom ovaj kazališni komad ce na više nacina zadovoljiti ljubitelje teatra. Prvo, jer na neizravan, ali upecatljiv nacin, ocrtava složenu problematiku kako estetike tako i ljudske psihe i, drugo, jer od glumaca iziskuje izuzetnu izvedbu.

Oni su tri tenora ove kazališne simfonije i ne mogu si dozvoliti krive note, a njihovo bojanje recenica mora precizno varirati od ozbiljnog do duhovitog.

Pri isticanju uspješnog glumackog ostvarenja treba dodati i ono redateljsko, mladog Marka Jurage, koji se iskazao istancanim osjecajem za napetost.


Podijeli: Facebook Twiter