Predstava "Magazzino 18" gostovala u Circolu

Predstava "Magazzino 18"
Predstava "Magazzino 18"

Predstava "Magazzino 18" Simonea Cristicchija i Jana Bernasa u produkciji Teatro stabile del Friuli-Venezia-Giulia gostovala je sinoć u pulskom Circolu Zajednice Talijana.

Magazin 18 nalazi se u tršćanskom Porto Vecchio, a u njemu je uskladištena imovna esula koji su nakon drugog svjetskog rata otišli iz tadašnje Jugoslavije.

Osobni predmeti - od glomaznog namještaja poput ormara i komoda sve do malih igračaka - potka su priče koju su Cristicchi i Bernas htjeli ispričati u ovoj glazbenoj monodrami koju je režirao Antonio Calenda.

Glavni lik predstave je arhivar Persichetti (tipičan "Romano de Roma") koji biva poslan u Trst da arhivira predmete u Magazinu 18. Persichetti, kao veliki broj Talijana koji nisu imali kontakte s Jugoslavijom, ne zna ništa o egzodusu Talijana iz Istre, Rijeke i Dalmacije pa publika zajedno s njim otkriva tu nikad završenu priču.

Predmeti i imena na njima pretvaraju se u duhove koji pričaju svoju priču, a glavnom junaku narator-povjesničar objašnjava što se na ovim prostorima dogodilo prije i nakon 1947. godine. Monodrama je začinjena i dirljivim songovima u kojima Cristicchi dodiruje najbolnije točke te povijesti. (B. VINCEK; snimio D. ŠTIFANIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter