Predstava je komična, energična, satirična i jednostavna

S probe predstave "Večer s ubojstvom": Toni Lazarić, Ivan Hanžek, Đulijeta Opačak, Katarina Hanžek, Meri Hanžek i Davor Hačić (V
S probe predstave "Večer s ubojstvom": Toni Lazarić, Ivan Hanžek, Đulijeta Opačak, Katarina Hanžek, Meri Hanžek i Davor Hačić (V

U subotu u 19 sati u novigradskoj kino dvorani održat će se premijera komedije, u dva čina, "Večer s ubojstvom" kojom će se predstaviti Udruga za promicanje kreativnih aktivnosti Error, a koju čine glumci amateri iz Novigrada. Predstava je besplatna, a Grad Novigrad financira ovu udrugu. No, ono što Error izdiže, od ostalih sličnih družina koje ima svako veće mjesto, je to što su njihovi članovi lani bili nominirani za najbolje glumce amatere u čitavoj Hrvatskoj. Na Smotri kazališnih amatera u Vodicama njihov je član Ivan Hanžek bio nominiran za najboljeg sporednog glumca, a Davor Hačić za najboljeg amaterskog glumca te je na koncu proglašen najboljim amaterskim glumcem u državi. Te su uspjehe ostvarili s predstavom "Boeing-Boeing", a u njoj su Hanžek i Hačić glumili po prvi put u životu!

Zaljubljenici u kazalište

Njihova družina sutra se ponovno predstavlja na novigradskim daskama i to adaptacijom talijanske predstave "Serata omicidio" ( Večer s ubojstvom) autora Giuseppea Sorgija. Novigradska adaptacija se razlikuje od originala u tome što original ima samo jednu mušku ulogu i pet ženskih, a oni imaju tri muške i tri ženske uloge. Katarina Hanžek, glumica i glasnogovornica družine otkrila nam je da su osim toga u kazališni komad ubacili mnogo lokalnih referenci.

- Naša sjajna voditeljica Aleksandra Krt tražila je zgodnu predstavu kojom bi se UPKA Error mogla predstaviti i koja utjelovljuje naš smisao za humor. Ona je ranije režirala i predstavu "Boeing-Boeing" te vodi dječju dramsku sekciju već dugi niz godina u Osnovnoj školi Rivarela. Zaljubljenica je u kazalište i sretni smo što je imamo!

Zajedno gledamo na scenarije kao na kosture koje prilagođavamo i oblikujemo prema našoj okolini i našem smislu za humor. Naša je predstava komična, energična, satirična i jednostavna, a takva je i naša ekipa, rekla nam je Hanžek.

Priča iz jednog novigradskog stana

Opisujući scenarij predstave "Večer s ubojstvom" kaže da Ivan Hanžek glumi mladog purgera Teodora koji se useljava u jedan novigradski stan zbog posla.

- Đulijeta Opačak je koketna Bosanka Selma, kolegica s posla, koja pomaže, ili bolje rečeno odmaže, pri useljenju. Davor Hačić glumi zaljubljenika u krimiće Egidia koji se javlja na oglas u nadi da će se kod Teodora u stanu dogoditi ubojstvo. Ja glumim Milu, hipi-psiho djevojku koja se javlja na oglas misleći da će kod Teodora pronaći ljubav. Meri Hanžek glumi Ednu, udovicu koja želi svoju tugu podijeliti s nekim, a Toni Lazarić glumi pravog detektiva Giovannija koji dolazi u stan alarmiran oglasom o ubojstvu. Procijenili smo da predstava nije primjerena za djecu mlađu od 12 godina, jer likovi u određenim trenucima malo psuju, ima smiješnih seksualnim aluzija, a i tema je ubojstvo. Upravo zato savjetujemo roditeljima da ne vode djecu na predstavu, naglasila je Hanžek.

Dodala je kako je njoj i Meri Hanžek ovo druga predstava u kojoj su glumile u životu, dok je Đulijeti i Toniju "Večer s ubojstvom" vatreno krštenje. Spomenula je da je Endy Krt, sin Aleksandre Krt, zadužen za svjetla i ton, Gordana Savi i Ana Bukvić su šaptačice, Vera Muzić je fotografkinja, a Gabriela Hanžek se brine za kostimografiju i uređenje scene.

Četvero Hanžeka u glumačkim vodama

Katarinu Hanžek smo upitali kako su se našla četiri Hanžeka u Erroru te tko je pokrenuo tu obitelj u glumačke vode. Pojasnila je da je Meri njezina majka, a Ivan i Gabriela su blizanci, njezin brat i sestra.

- U glumačke vode smo krenuli jer smo ja i Ivan nadareni za glupiranje, a majka nas prati da ne pretjerujemo. Spontano smo pristali uključiti se po prijedlogu članova iz KUD-a Dajla i od tada nam je to omiljena razbibriga i prilika za smijeh i opuštanje, dodala je Katarina Hanžek.

Šarolika ekipa, ali na istoj valnoj duljini

U družini Error čak su dvije profesorice, Aleksandra Krt je učiteljica razredne nastave te predaje 3. razredu, a Katarina Hanžek je profesorica engleskog jezika i književnosti, a trenutno je na stručnoj praksi i asistent u nastavi. Davor Hačić je također asistent u nastavi. Rade u OŠ Rivarela. Katarina Hanžek napominje da u družini imaju još i studenticu, kuharicu, arhitekta, blagajnicu, medicinsku sestru, skorašnjeg studenta, fotografkinju, ekonomista i prodavačicu. "Vrlo smo šarolika ekipa, ali na istoj valnoj duljini", naglašava naša sugovornica.

Lani se izdvojili iz KUD-a Dajla

Kada je ova glumačka družina protekle dvije godine radila predstavu "Boing-Boing" predstavljala se kao dramska sekcija Rotonda KUD-a Dajla, a sada kao Udruga za promicanje kreativnih aktivnosti Error. Katarina Hanžek nam je pojasnila da se nekoliko članova, iz osobnih razloga, odlučilo ispisati iz KUD-a Dajla.

- Bilo nam je jako žao što smo se odvojili, no ljubav prema amaterskom kazalištu i povezanost ekipe potaknula nas je da osnujemo vlastitu udrugu i nastavimo s radom. Ideja za UPKA Error nastala je prije pola godine, jer nismo htjeli odustati od glume i zabave. Službeno postojimo od 29. veljače. U planu imamo baviti se amaterskim kazalištem, raditi isključivo humoristične i satirične predstave, ali osnovati i scenografske i kostimografske sekcije. U planu su nam i radionice scenskog šminkanja, književne radionice, večeri poezije, organiziranje gostovanja drugih dramskih skupina, a nadamo se da će nam pristupiti i Novigrađani sa svojim kreativnim idejama koje ćemo rado uklopiti u naš plan i program. Sjedište nam je u Novigradu, a za sada brojimo 13 članova, kaže Katarina Hanžek.

Pojasnila nam je odakle ime Error. "Počela je kao interna šala - svi mi imamo neki 'error' (grešku, op.a.), svatko od nas ima svoju priču, probleme i loše strane - a mi smo odlučili sve to okrenuti na šalu, šalimo se i zabavljamo na vlastiti račun. Nama su udruga i aktivnosti kojima se bavimo 'ispušni ventil' - na sceni možemo biti što želimo, bez zadrške i osuda, a ono što je najbitnije - smijemo se od srca na svakoj probi." (Paulo GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter