Predstava je gotova, svima nam se povraca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predstava "Slucajevi" poreckog Mrki teatra premijerno je izvedena u petak u gradskom kazalištu u sklopu festivala smijeha i komedije Zlatni zub. "Tata mi je rekao da vam porucim da je predstava gotova. Svima nam se povraca od nje", porucili su glumci za kraj.

Kad je prije nešto više od godinu dana poznati kazališni i filmski glumac Edvin Livreic okupio grupicu od petnaestak glumaca amatera i poceo voditi porecku dramsku radionicu, paralelno s njenim odvijanjem rodila se ideja za nastankom vlastite predstave koju bi Mrki teatar (ime nosi u cast pokojnom profesoru Branku Mrkušicu koji je prvi poceo voditi porecke amaterske radionice) izveo na Zlatnom zubu.

Tako su nastali Livericevi "Slucajevi" ili predstava temeljenja na "sasvim obicnim besmislicama", istoimenoj zbirci kratkih prica sovjetskog underground pisca i pjesnika Daniila Hramsa iz 1930-tih. Kroz svoj "pomaknut" smisao razmišljanja Harms je rekao puno više od klasicnog pripovijedanja, ono što nije nikako odgovaralo staljinistickom režimu zbog kojeg je skoncao u zatvoru.



Taj Harmsov nadrealisticni i apsurdni stil "Mrkijevci" su prenijeli na kazališne daske i napravili teatar apsurda u kojem dominiraju besmislene situacije, likovi i govor, ironican stav prema životu, crni humor i groteska, koji povremeno izvlace smiješak unatoc tragicnom smislu, i koja je publiku pripremljenu više na klasicnu komediju prilicno iznenadila.

"A što danas znaci apsurd u vremenu u kojem nam je najveci apsurd to što nam niti apsurd u kojem živimo ne predstavlja apsurd". porucili su glumci i upustili se u pothvat oživljavanje kratkih pricica bez ikakve narativne fabule.

Prilicno dobro se u tome snašla amaterska kazališna trupa - Sven ?ula Tomac, Luka Bosanac, Patrick Darrer, Viktor Ezgeta, Jakov Grgic, Kristina Hristova, Žitomir Klaricic, Franca Kleinert, Alenka Korelic Lucic, Azeglio Picco, Shery Sabor, Daliborka Škofic i Anamarija Tubakovic.

Da sve bude zacinjeno glazbom pobrinula se pjevacica ?ana Šegon koja je glazbeno prilagodila Hramsovu pjesmu "Pif Paf Puf" koju je izvela zajedno s Denis Mikatovic.


Podijeli: Facebook Twiter