Predstava "Droga – reci drogi NE!" za 589 učenika

Tatjana Božac, Elena Puh Belci i Zijah A. Sokolović (M. ANGELINI)
Tatjana Božac, Elena Puh Belci i Zijah A. Sokolović (M. ANGELINI)

Na konferenciji za novinare u Komunalnoj palači predstavljen je program "Pula – reci drogi NE!" u sklopu kojega će se u pulskim školama izvoditi edukativna predstava proizašla iz The/Arto projekta.

Zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci istaknula je kako se simbolično, upravo na Svjetski dan zdravlja, započinje izvođenje predstave "Droga – reci drogi NE!" u svim pulskim osnovnim školama. - Predstavu će pogledati 589 učenika sedmih razreda. Vijeće za komunalnu prevenciju Grada Pule ovu je predstavu uvrstilo u plan i program s namjerom da se izvodi svake godine, dodala je Puh Belci.

Načelnica Policijske postaje Pula Tatjana Božac kazala je da se u sklopu predstave predviđa predstavljanje kontakt-policajca koji je zadužen za područje škole u kojoj se predstava izvodi. Dodala je kako im se djeca, ali i roditelji, mogu obratiti s punim povjerenjem.

Autor i redatelj predstave "Droga - reci drogi NE!" Zijah A. Sokolović ukratko je pojasnio bit predstave naglasivši kako je njen cilj informirati mlade ljude o prevenciji i posljedicama uzimanja droga. Kazao je kako je problem droge prisutan u školama te je presudno da se djeca, kao i roditelji, dobro informiraju o tome.

- Kroz predstavu se na jedan živi način igraju primjeri na koje se sve načine dolazi do droge i koje su posljedice uzimanja. Nastojalo se stručno predavanje zamijeniti kazališnom predstavom koja se kao forma bliža djeci koristi za komunikaciju i informiranje o toj problematici, kazao je Sokolović.

Glumci Ivana Krizmanić i Vedran Komerički u 45 minuta uspostavit će izravan kontakt s djecom kroz predstavljanje realnih situacija.

Predstava je napravljena još 2006. godine na inicijativu Policijske uprave zagrebačke, uz financijsku potporu Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, uz suradnju stručnjaka psihologa, pedagoga i umjetnika, a do sada je odigrana preko 380 puta. Predstava je namijenjena i roditeljima.

Cilj predstave je putem kazališne umjetnosti, kao otvorenog i neposrednog oblika komunikacije, djecu i mlade educirati i potaknuti na razmišljanje, razgovor i dijeljenje iskustava o neprihvatljivosti zlouporabe opojnih sredstava, informirati ih o činjenicama i upozoriti na posljedice. Napravljena po stručnim knjigama i savjetima psihologa koji se bave problemom droga i, kako ističu autori, ova predstava je jedno umjetničko predavanje koje traje 45 minuta. (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter