Predstava "Bestiario Animato" u Gradskoj knjižnici

Performans je stvoren iz prikaza fantastičnih životinja koje su zamislila i nacrtala  (Dejan ŠTIFANIĆ)
Performans je stvoren iz prikaza fantastičnih životinja koje su zamislila i nacrtala (Dejan ŠTIFANIĆ)

U povodu obilježavanja 25. godišnjice osnivanja i djelovanja Središnje knjižnice Talijana u Republici Hrvatskoj, jučer je u Gradskoj knjižnici i čitaonici upriličena predstava za djecu "Bestiario Animato - Animirani bestijarij", koji izvodi udruga Lluvia horizontal iz Valencije (Španjolska), a nastala je iz projekta Bestiario immaginato - Imaginarni bestijarij udurge Damatra onlus iz Udina.

Riječ je o predstavi koja je nastala iz mašte stotinjak djece koja su prošle godine sudjelovala u projektu Imaginarni bestijarij – prvom festivalu kreativnosti koji je osmislila društvena zadruga Damatra onlus iz Udina, čiji je jedan od ciljeva istraživanje edukacije i kulture kroz pripovijedanje, umjetnost i kreativno izražavanje – i koja nakon što je gostovala u Italiji i Španjolskoj, gdje je premijerno izvedena 5. ožujka ove godine, stigla i do Slovenije i Hrvatske, gdje je premijerno odigrana jučer.

Partneri u projektu su i Osrednja knjižnica Srečka Vilhara iz Kopra i Gradska knjižnica i čitaonica Pula.

Ova inicijativa ostvarena je u suradnji s Ente Regionale Teatrale del Friuli-Venezia Giulia – teatroescuola, koji je pomogao u realizaciji predstave.

Performans je stvoren iz prikaza fantastičnih životinja koje su zamislila i nacrtala djeca u prvom izdanju projekta Imaginarni bestijarij, a koje su postale lutke u društvenim radionicama gdje su ih izradili volonteri, roditelji, djedovi i bake.

Životinje male, na crte i šare, žuti točkasti tigrići i roza pilići, oživljavaju u rukama jednog krojača koji je nazočne mališane vodio u svijet bojanja, šivanja, trubljenja, mukanja, blejanja i režanja.

U ovoj vrlo dobro koncipiranoj predstavi uz obilje mimike, gegova, realizirane na vrlo spontani način, glumili su Irina Bargues i Yevgeni Mayorga, koji su silno oduševili djecu iz talijanske predškolske ustanove Rin Tin Tin.

Ovih dana zaključene su radionice drugog izdanja Imaginarnog bestijarija: općinama Fagagna, nositelju projekta koji je podržala regija Friuli-Venezia Giulia, Tavagnacco i Remanzacco, na čijem je području prvotno projekt održan, ove su se godine priključile i susjedne općine Moruzzo, San Vito di Fagagna i Pagnacco. (V. BEGIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter