Predškola postaje obavezna, ali ne i svima besplatna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta najavilo da će od ove jeseni, s početkom iduće školske godine, produljiti obavezno školovanje djece na devet godina na način da će uvesti predškolu za sve šestogodišnjake, velika većina roditelja nastavit će plaćati ono što je država proglasila - obaveznim obrazovanjem!

Naime, predškolski program, tzv. mala škola koju vode odgajatelji i odgajateljice u vrtiću, bit će besplatan, kao što je to i sada slučaj, samo za djecu koja nisu redovni polaznici vrtića, dok će roditelji ostale djece i dalje plaćati punu cijenu predškolske ustanove, koja varira ovisno o sufinanciranju lokalne uprave.

Tako u Zagrebu, gdje su cijene među nižima, roditelji plaćaju 300, a u Puli koja spada među skuplje gradove - 650 kuna po djetetu.

Prema podacima Ministarstva, u program predškole ove je godine uključeno 12.948 djece koja nisu polaznici dječjeg vrtića i koja time ne plaćaju tzv. malu školu.

Očekuje se da će od 1. rujna kada će započeti nova pedagoška godina, u program obavezne predškole biti uključeno oko 13.000 djece izvan vrtića, a redovno još oko 27.000 djece koja su uključena u pet, šest i desetsatne programe u dječjim vrtićima diljem Hrvatske, a kojima nedostaje još godina dana do polaska u školu.

Dakle, u Hrvatskoj će većina roditelja morati plaćati obavezno školovanje koje bi po definiciji trebalo biti besplatno. (Maša JERIN)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter