Predsjednišvo HSS-a iz stranke isključilo Marijanu Petir

(M.ANGELINI)
(M.ANGELINI)

Predsjedništvo HSS-a u utorak je donijelo odluku o isključenju iz stranke zastupnice u Europskom parlamentu Marijane Petir i još troje članova, dok je jedan član dobio opomenu, izjavio je novinarima nakon sjednice predsjednik HSS-a Krešo Beljak. 

Osim Petir, isključeni su i Marijana Fabić-Rusak, Momir Karin i Damir Lukač, a Tomislav Katanović dobio je opomenu jer je pismom izrazio žaljenje zbog nekih postupaka koje je napravio u kampanji za prošle parlamentarne izbore.

Beljak je rekao da je odluka o isključenju očekivana nakon štete koju su bivši članovi stranke radili HSS-u.

Predsjedništvo je, kaže, donijelo takve odluku poštujući stajalište Komisije za provođenje postupka - a to je isključenje četiri člana i opomena jednome članu.

Objasnio je da je Tomislav Katanović dobio opomenu zato što je uputio pismo u kojem se ispričao za svoje postupke i rekao da mu je žao.

"Da su to napravili i ostali, dobili bi istu sankciju, odnosno samo opomenu", istaknuo je Beljak.

Svo četvero danas isključenih iz HSS-a imaju pravo žalbe Glavnom odboru stranke.

Petir: O isključenju iz HSS-a nakon 27 godina članstva saznala sam iz medija

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir istaknula je u utorak navečer kako je putem medija saznala vijest da je nakon 27 godina članstva isključena iz HSS-a te dodala da je, premda ne postoji nikakva njezina krivnja, odluka očekivana s obzirom na interesnu povezanost pojedinih članova Predsjedništva i njihove ovisnosti o predsjedniku HSS-a Kreši Beljaku.

"Upravo sam putem medija saznala vijest da sam nakon 27 godina članstva isključena iz HSS-a. Premda ne postoji nikakva moja krivnja, odluka je očekivana s obzirom na interesnu povezanost pojedinih članova predsjedništva i njihove ovisnosti o Kreši Beljaku. Oni moraju raditi što im on kaže ukoliko žele zadržati svoje pozicije a to je politička korupcija", istaknula je Petir na službenoj Facebook stranici.

Naglasila je kako je tijekom tog postupka došlo do teške povrede njezinih prava te najavila da će, kada dobije pisanu odluku, odlučiti o sljedećim koracima.

"Tijekom tog postupka došlo je do teške povrede mojih prava, koja su zajamčena Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, što je nepoznanica za današnje vodstvo HSS-a. Kada dobijem pisanu odluku, odlučit ću o sljedećim koracima. Zahvaljujem svima koji su mi iskazali podršku", poručila je Petir. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter