Predsjedništvo SDP-a odlučilo isključiti Linića

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U  novinarskim krugovima na Ibleru ispred prostorija SDP-a stigla je neslužbena informacija da je Predsjedništvo već glasalo, te da je većina bila za - isključenje Slavka Linića iz stranke! Protiv su bili Zlatko Komadina, Rajko Ostojić, Davor Bernardić i Mirando Mrsić.

Za sada se radi o nepotvrđenoj informaciji koju su mediji objavili, a  ako je to točno, to znači da tu odluku Predsjedništva u subotu još mora potvrditi Glavni odbor, i to će biti pravo odmjeravanje snaga u SDP-u. Također neslužbene informacije govore kako je isključenje bivšeg ministra financija predložio sam šef stranke - Zoran Milanović.

Sjednica je završila iza 19 sati no nitko nije izašao pred novinare kako bi ih izvijestio o zaključcima sastanka. Ostala je tako dilema da li se na sjednici uopće glasalo o isključenju Linića ili su se samo četiri spomenuta člana izjasnila kako su protiv toga.

Obratio im se tek Zlatko Komadina, rekavši da će se na prvim idućim unustarstranačkim izborima kandidirati za funkciju predsjednika stranke. Nije htio komentirati hoće li sazvati izvanrednu konvenciju, niti što će se dalje događati. Tek je rekao da treba pričekati sjednicu Glavnog odbora stranke.

Očekuje se da će Komadina imati podršku zagrebačke organizacije SDP-a i dobrog dijela dalmatinskih ogranaka. Novinarima je također rekao da ga ne zanimaju izvršne funkcije u politici, pa je za očekivati da bi u slučaju da zaista preuzme SDP, mandatar postao netko od njegovih istomišljenika iz stranke.

Uoči sjednice nije bilo poznato hoće li se glasovati o isključenju Slavka Linića, ili ne, jer nitko nije potvrdio da će to tražiti.

Na prednji ulaz zajedno su ušli Davor Bernardić, šef zagrebačkog SDP-a, Zlatko Komadina, potpredsjednik stranke, i Rajko Ostojić, za koje se pretpostavlja da su protiv isključenja Linića.

Komadina i Ostojić su to i potvrdili u svojim izjavama, dok je Bernardić iznio stav koji se podudara s Komadininim, odnosno da nije glavna tema sjednice odnos Linić-Milanović, nego život građana, ubrzavanje reformi, i rad Vlade.

- Nikad nikome politički obračuni nisu donijeli ništa dobro, rekao je Bernardić, dok je Komadina rekao da je za njega bitno pitanje kuda ide SDP, a ne odnos Linić-Milanović.

- Ja sam Linića primao u SDP i zadnji sam koji će glasati za to da ga se isključi, građani to sigurno od mene ne očekuju, rekao je Komadina.

Na pitanje hoće li imati većinu za takav stav, rekao je: - Nebitno, ako bude izbačen, bit će izbačen.

Citirao je Alan Forda: "Uvijek je moguće da se nešto negdje dogodi". Time je odgovorio na pitanje što očekuje na samoj sjednici i hoće li Zoran Milanović sada pokrenuti to pitanje.

Na upit što očekuje od Glavnog odbora u subotu, Komadina je rekao: - Vidjet ćemo, svakako ne mislimo svi otići, mi ćemo biti tu i dalje.

Rajko Ostojić ponovio je da "naravno, nije iza isključenje Linića", ali će to obrazložiti na samoj sjednici. Mirando Mrsić rekao je da će imati vrlo jasan stav na sjednici, a očekuje se da će i to biti podrška Liniću.

Od Linićevih "protivnika" na prednji ulaz ušao je još samo Željko Jovanović, no on nije davao izjave. Poznato je da se on ne protivi Linićevom isključenju.

Svi drugi, Zoran Milanović, Josip Leko, Siniša Hajdaš-Dončić, Branko Grčić, Biljana Borzan, Milanka Opačić, ministar policije Ranko Ostojić (za kojega Linić stalno aludira da je sudjelovao u njegovom prisluškivanju), ušli su na stražnji ulaz. (T. TOMIČIĆ/Novi list)

Jovanović: Predsjedništvo SDP-a pokrenulo Linićevo isključenje

Član Predsjedništva SDP-a Željko Jovanović potvrdio je večeras novinarima da je Predsjedništvo stranke odlučilo iz SDP-a isključiti bivšeg ministra financija Slavka Linića, a tu odluku još treba potvrditi Glavni odbor stranke, koji se sastaje u subotu.

"Odlučili smo da ni jedan interes, niti jedna frustracija, niti jedna ambicija SDP-ovca ne može biti na štetu stranke. Jedini cilj SDP-a je u narednom periodu ojačati rad stranke i osigurati osvajanje drugog mandata", rekao je Jovanović.

Linićevo isključenje Predsjedništvu je predložio predsjednik stranke Zoran Milanović zbog nanošenja štete ugledu stranke, nakon što ga je smijenjeni ministar na konferenciji za novinare prošli četvrtak optužio da je zloupotrijebio obavještajni aparat i policiju kako bi se s njim obračunao, da je štitio svoga prijatelja Sinišu Petrovića, iako je u Nadzornom odboru Ine donosio odluke protivne interesima Hrvatske te da su premijerovi prijatelji i članovi šire obitelji dobivali povoljne kredite od HBOR-a.

Dio tih optužaba odbacila je SOA i policija, koji tvrde da nisu nadzirali Linića. Od 16 članova Predsjedništva na večerašnjoj sjednici nije bio jedino Neven Mimica, a protiv Linićeva isključenja bili su Zlatko Komadina, Rajko Ostojić, Davor Bernardić i Mirando Mrsić. Odluku o isključenju Glavni odbor stranke treba potvrditi u subotu običnom većinom, što znači da bi, uz minimalan kvorum, to teoretski moglo učiniti 26 od ukupno 101 člana tog tijela.

Glavni odbor u subotu mora odlučiti i hoće li o prijedlogu da se Linić isključi iz SDP-a glasovati javno ili tajno, o čemu, po tumačenju dijela SDP-ovaca, ovisi i hoće li prijedlog Predsjedništva biti potvrđen i kojom većinom. Na sjednici Predsjedništva je, kako se neslužbeno doznaje, bilo riječi i o rezultatima stranke na proteklim euroizborima, a kako prenosi član Predsjedništva koji je želio ostati neimenovan, opća je ocjena da ti rezultati za SDP nisu dobri.

Komadina: Kandidirat ću se za predsjednika SDP-a

Potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina večeras, nakon sjednice stranačkoga Predsjedništva nije želio novinarima potvrditi je li točna neslužbena informacija da je odlučeno kako će se pokrenuti isključenje bivšeg ministra financija Slavka Linića iz stranke, no najavio je da se namjerava kandidirati za predsjednika SDP-a. 

"Što se tiče toga što je bilo na sjednici, upućujem vas na ostale kolegice i kolege. Ja vas mogu samo izvijestiti o svojoj odluci, a ta je da ću se na slijedećim izborima u SDP-u kandidirati za predsjednika stranke", rekao je Komadina. 

Na pitanje hoće li tražiti izvanredne unutarstranačke izbore ili će pričekati kraj mandata vlade, odgovorio je, "lijepo vas molim, subota je novi dan".

U subotu se, naime, sastaje Glavni odbor stranke, jedino tijelo koje između dviju izbornih konvencija može odlučiti o izvanrednim izborima u SDP-u, no za to je potrebna dvotrećinska većina u Glavnom odboru koji broji 101 člana.

Bernardić: Glasovao sam protiv Linićeva isključenja iz SDP-a

Predsjednik zagrebačkoga SDP-a i član Predsjedništva te stranke Davor Bernardić izjavio je večeras da je glasovao protiv isključenja Slavka Linića iz stranke jer, istaknuo je, izbacivanje ili obračun nikome ništa nije dobro donijelo.

- Zato sam bio i protiv izbacivanja Aleksandre Kolarić. Treba naći snagu za zajedništvo, ubrzavanje reformi i da građani počnu živjeti bolje, zbog toga smo tu, izjavio je Bernardić.

Dodao je da je to jedini način da "realno podignemo ugled SDP-a među biračima". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter